Потреблението на газ у нас остава ниско, а България все

...
Потреблението на газ у нас остава ниско, а България все
Коментари Харесай

Експерти оспориха нуждата от "Балкански поток"

Потреблението на газ у нас остава ниско, а България към момента разчита главно на един източник на синьо гориво, няма локален рандеман и няма построени газови връзки със прилежащите страни. На този декор шансовете пред бъдещия газов хъб " Балкан " в България не са огромни, а " Балкански поток "  ще разнообрази маршрута на газа, само че не и източника му. Около това мнение се сплотиха специалисти на вчерашната кръгла маса, отдадена на газовите доставки за България.

" За да има хъб, би трябвало да има газ ", разяснява концепцията на газовия център " Балкан " Пламен Димитров от Българското геополитическо сдружение. Димитров цитира и думите на шефа на съветския колос " Газпром " Алексей Милер, съгласно който компанията предпочитала да работи по дълготрайни контракти и няма да взе участие в хъба. " Няма доста пазарни играчи, нямаме обичаи в тази сфера, а няма и фрагменти ", изясни Пламен Димитров. България не може да има работещ хъб, тъй като няма работещ пазар, обобщиха специалистите.

Те разкритикуваха и плана " Балкански поток ", чието строителство стартира преди дни. Цената на трасето е над 1.1 млрд. евро, а предходната сряда държавната " Булгартрансгаз " разгласи, че е взела заем от 200 млн. евро за предплатените заплащания на отсечката.

" Че няма да минем без съветски газ, е ясно, въпросът е дали ще имаме опция, тъй че да избираме ценови доставки, когато те са по-изгодни ", разяснява специалистът Галина Александрова. По думите й се твърди, че проектът не води до нашарване на източниците, а единствено на маршрутите.

Риск има и при финансирането на плана.  " Осигуряването на парите ще изисква гаранция от БЕХ, което допуска нов дълг на холдинга. В случай че БЕХ изпадне в мъчно състояние, единственият излаз ще бъде покриване на отговорностите от страната. А по този начин бихме попаднали в проблема нерегламентирана държавна помощ, която би трябвало да бъде нотифицирана от Брюксел ", сподели още Галина Александрова.

Бъдещ газов хъб на Балканите мъчно ще откри нови клиенти в района, обобщи Димитър Бечев. По думите му газовото ползване в Западните Балкани е едвам 2 милиарда куб. м годишно, а в страните липсват бизнес ползи и средства за създаване на газови връзки, без които няма по какъв начин да се осъществя концепцията за газоразпределителен център в България.
 

СКРОМНО

Потреблението на газ у нас продължава да е доста по-ниско спрямо останалите страни от Европейски Съюз, а битовата газификация засяга единствено към 100 000 души, демонстрира отчет " Между Москва и Брюксел - България на газовата карта на Европа ", направен от Българското геополитическо сдружение. " През идващите 10 година потреблението ще нарасне с една трета, предвиждат от " Булгартрансгаз ". Това не е доста, само че въпреки всичко е повече от в този момент ", сподели Пламен Димитров от сдружението.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР