Потреблението на енергия в Украйна вчера достигна рекордно високи стойности,

...
Потреблението на енергия в Украйна вчера достигна рекордно високи стойности,
Коментари Харесай

500 населени места в Украйна потънаха в мрак и студ

Потреблението на сила в Украйна през вчерашния ден доближи рекордно високи стойности, което усили напрежението върху нежния енергиен бранш в миг, когато близо 500 обитаеми места бяха изправени пред спиране на електрозахранването заради съветски обстрел, въздушни удари и неприятно време, оповестиха публични лица, представени от Ройтерс.

Украйна, експортьор на електрическа енергия преди нахлуването на Русия през февруари 2022 година, беше принудена да се обърне към спешен импорт на електричество от прилежащите Румъния и Полша тази седмица, с цел да посрещне потребностите,  съобщи операторът на електропреносната мрежа на Украйна „ Укренерго “.

Енергийната система навлиза във втора военна зима в доста по-разклатено положение след месеци на съветски офанзиви с ракети и дронове, които поразиха сериозната инфраструктура предходната зима.

Тези удари потопиха градовете в мрачевина и принудиха хората да останат за дълги интервали без вода или отопление при много ниски температури. Въпреки че енергийната система е отслабена, украинците се надяват, че по-добрата противовъздушна защита, обезпечена от Запада, ще им помогне да надделеят.

„ Укренерго “ прикани жителите да пестят електрическата енергия в изискванията на продължаващите съветски офанзиви съвсем два години след началото на нашествието на Москва, при която тя окупира обширни територии в източната и южната част на страната, което съставлява към една пета от територията на Украйна.

Тази заран „ Укренерго “ още веднъж записва високо равнище на ползване, което е съвсем равно на вчерашния връх, гласи изказване на оператора, в което се прибавя, че потреблението е достигнало най-високите си равнища до момента през този отоплителен сезон.

Правителството в Киев заяви в изказване, че 492 обитаеми места в цяла Украйна са останали без електричество заради неприятното време, обстрел, удари и бойни дейности.

Русия продължава да нанася удари по енергийната система и тази зима, като съвсем всяка нощ изпраща десетки безпилотни самолети, с цел да нанасят удари по уреди за произвеждане на електрическа енергия и разпределителни мрежи в цялата страна.

Днес министерството на енергетиката заяви, че общо три енергоблока не работят в Топлоелектрическа централа в един от фронтовите региони, което е засегнало енергийната система. От ведомството прибавиха, че денем оборудването е попаднало още веднъж под обстрел, като са регистрирани нови повреди по оборудването.

Гъстата облачност над страната пък пречи на действието на слънчевите електроцентрали.
ТЕМА преди 14 часа 2784 преди 14 часа 2181 преди 15 часа 2543
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР