Потребителските цени в Обединеното кралство през октомври се покачиха с

...
Потребителските цени в Обединеното кралство през октомври се покачиха с
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания рязко се забави до 4,6%

Потребителските цени в Обединеното кралство през октомври се повишиха с 4,6% на годишна база - до най-ниското си равнище от същия месец на 2021 година, което се дължи частично на скорошното понижение на цените на силата след решението на Ofgem да понижи тавана на битовите сметки. Инфлацията в страната внезапно се забави от 6,7% през септември,съобщи Службата за национална статистика (ONS) на страната.

Анкетираните от Bloomberg анализатори приблизително предвидиха спад в растежа на цените до 4,7%.
 Във Англия поставят
Във Англия поставят " таван " на цените на хранителни артикули във веригите?

Какви са вижданията по въпроса на търговците

Потребителските цени във Англия остават без смяна през октомври по отношение на предходния месец. През септември месечната инфлация отмете нарастване от 0,5%.

Цените без храна, алкохол, тютюн и сила (базисна инфлация, CPI Core index) предишния месец се усилиха от 5,7% на годишна база - 1,5-годишно дъно, откакто се покачиха с 6,1% през септември. Ръстът на месечна база се забави до 0,3% от 0,5%.
 Англия изпада в криза, само че един бизнес я заобикаля
Англия изпада в криза, само че един бизнес я заобикаля

Страната регистрира най-високата инфлация от всички развити стопански системи

Разходите за жилища и комунални услуги понижиха с 3,5% (в съпоставяне с растеж от 6,9% през септември), като разноските за газ и електричество спаднаха най-вече от януари 1989 година Освен това инфлацията на храните се намали до 10,1%, най-ниската от юни 2022 година Потребителски цени също са забавили растежа си - за превоз (ръст 0,5% против 0,7%), заведения за хранене и хотели (7,5% против 8,6%), мебели, домакинско съоръжение и поддръжка (3,1% против 3,7%), облекло и обувки (6,2% против 6,9%), и разнообразни артикули и услуги (5,1% против 5,3%). Основният % на инфлация, който изключва променливи продукти като храна и сила, също се намали до 5,7%.
 Англия подвига таксите за самолетните компании: ще нарастнат ли и цените на билетите
Първата европейска страна, която подвига таксите за самолетните компании: ще нарастнат ли цените за пасажерите

Поскъпването е с 43%

Цените на дребно (индекс RPI) през октомври нарастват с 6,1% на годишна база (+8,9% месец по-рано). Именно показателят RPI се употребява от английските работодатели при договаряне на заплатите. Разликата в динамичността на показателите CPI и RPI се дължи на включването на разноските за жилища в RPI, както и на особеното тегло на цените на самолетните билети, застраховките и бензина.

На месечна база RPI падна с 0,2% след повишаване с 0,5% през септември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР