Потребителските цени в еврозоната се понижиха на годишна база през

...
Потребителските цени в еврозоната се понижиха на годишна база през
Коментари Харесай

Дефлация в еврозоната през декември, слаба инфлация в ЕС и ценова стагнация в България

Потребителските цени в еврозоната се намалиха на годишна база през декември 2020-а за пети следващ месец, до момента в който инфлацията в целия Европейски Съюз набъбна едва, а инфлацията в България остана на равнището от декември 2019 година, съобщи БНР.

Това демонстрират дефинитивни данни на европейската публична статистика Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се увеличи през декември с 0,3% по отношение на ноември, само че означи за четвърти следващ месец спад с 0,3% на годишна база, задържайки трайно на дефлационна територия от август 2020 година насам.

Основната инфлация (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите произведения и на енергията) се увеличи през декември с 0,4% по отношение на ноември и набъбна на годишна база с едвам 0,2% за четвърти следващ месец.

Негативно въздействие върху инфлация оказа понижението на енергийните цени през предишния месец с 6,9% по отношение на година по-рано, до момента в който цените на храните, алкохола и тютюневите произведения се усилиха с 1,3%, а тези на услугите - с 0,7 на 100.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация се покачиха през декември с 0,3% както по отношение на ноември, по този начин и по отношение на година по-рано, което съставлява едва ускоряване по отношение на годишна инфлация от 0,2% през ноември.

Отрицателна годишна инфлация беше регистрирана през декември в 13 страни членки на Европейски Съюз, като най-голямо намаляване означи в Гърция (спад с 2,4%), Словения (с 1,2%), Ирландия (с 1,0%) и Естония (понижение също с 0,9%), до момента в който най-висока годишна инфлация имаше в Полша (повишение с 3,4%), Унгария (с 2,8%) и Чехия (също с 2,4%).

Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през декември 2020 година се увеличи с 0,5% по отношение на ноември, само че означи застоялост на годишна база (нулев напредък по отношение на декември 2019 г.) след покачване с 0,3% месец по-рано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР