Потребителската такса е част от функционирането на здравната ни система.

...
Потребителската такса е част от функционирането на здравната ни система.
Коментари Харесай

Андрей Дамянов: Въпросът с таксата е пред скоба, голямото съдържание е в дебата за здравеопазването

" Потребителската такса е част от действието на здравната ни система . В този разговор би трябвало да се включат всички заинтригувани – пациенти, Здравна каса, лекари ". 

Това сподели пред БНР юрист Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация. 

И уточни позицията на НЗОК - потребителска такса не би трябвало да се заплаща, откакто се заплащат здравни осигуровки

" Но това са все елементи от пъзела, наименуван опазване на здравето ". 

В предаването " Преди всички " той акцентира, че  въпросът с потребителската такса е изнесен пред скоба, а огромното наличие е в цялостния спор за опазването на здравето

" Да се стъпи на положителните практики в западните страни. Във Франция дебатът се води 10 години. Достатъчно е да почерпим позитивния опит и от Франция, и от Австрия...  Една част от близо 1 млн. български жители, които избират да не се обезпечават, не желаят да вземат участие в здравната ни система по една елементарна причина . Те споделят - за какво би трябвало да заплащам здравни осигуровки, откакто отида при персоналния си доктор, той ми взема такса, а като отида в болница, отново си заплащам.  Въпросът със здравните осигуровки и с потребителските такси трябва да бъде решен сложно ". 

Според юрист Дамянов  някой се пробва да се възползва от изкуствено основаното напрежение :

" Лекарите имат съображение да изискат нарастване на потребителската такса, а пациентите питаме - за какво да плащаме такса, откакто сме здравноосигурени...  И тук е мястото на страната ". 

Анкета на Ива Антонова от Враца и изявлението на Лора Търколева с Андрей Дамянов в предаването " Преди всички " можете да чуете в звуковия файл. 
По обявата работи: Лозина Владимирова БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР