Потребителската инфлация в Съединените щати ще намалее още повече през

...
Потребителската инфлация в Съединените щати ще намалее още повече през
Коментари Харесай

Анализатори: Очакваме забавяне на инфлацията в САЩ

Потребителската инфлация в Съединените щати ще намалее още повече през декември, което е окуражаваща наклонност, която може да донесе известно облекчение от повишението на лихвените проценти, обявиха анализатори.

Федералният запас увеличи главния си лихвен % по заемите с ритъм, невъобразим от 80-те години на предишния век, с вярата да охлади най-голямата стопанска система в света.

US stock futures unchanged ahead of key inflation data BAHA
— Börsenberichte (@BoersenDE)
Анализаторите обаче чакат, че показателят на потребителските цени (ИПЦ), който е основен измерител на инфлацията, ще остане неизменен сред ноември и декември в данните, които ще бъдат оповестени.

Данните биха могли да допринесат за появяването на признаци, че най-лошото от повишаването на цените може би е отминало.

" Тенденцията е окуражаваща ", съобщи пред Агенция Франс Прес икономистът от Moody's Analytics Мат Колар, като означи, че данните са се намалили по отношение на неотдавнашния връх.

Но Рубеела Фаруки от High Frequency Economics предизвести, че " темповете на изменение остават много над равнищата, които устройват представителите на Фед ".

Потребителската инфлация в Съединени американски щати се увеличи бързо до невероятните 9,1% през юни предходната година.

Макар че през ноември годишният растеж на показателя на потребителските цени се забави до 7,1%, той остава надалеч от задачата на Фед от два %.

Рязък спад

" Рязкото намаляване на цените на природния газ " е в основата на наклонността към намаляване през декември, съобщи Иън Шепърдсън от Pantheon Macroeconomics.

Цените на бензиностанциите - основен знак за американските консуматори - се намалиха през предишния месец заради по-ниското търсене в международен мащаб и спадащите цени на петрола, което е добре пристигнало за политиците.

Цените на самолетните билети и здравните застраховки също ще се намалят, сподели Шепърдсън.

Note trade at 1887.35 per ounce, up +0.45% intra-day. got mild gains as expectations for softer underpin cautious optimism. Fresh economic data in focus for next trading level.
— Nick Walterson (@NickWalterson)
Но в случай че се изключат волатилните сегменти на храните и силата, главният показател на потребителските цени евентуално се е повишил с 0,3% с помощта на нарасналите наеми, сподели той.

Това би било леко покачване по отношение на ноемврийския индикатор от 0,2%, което е сигнал, че би трябвало да се свърши още работа.

Колар от Moody's Analytics добави, че въпреки цените на моторните горива да са спаднали, политиците не могат да разчитат на моментната им низходяща наклонност за намаление на общата инфлация.

Засега Фед следи деликатно пазара на труда и темпа на повишаване на заплатите, тъй като бързото повишение на приходите може да предизвика продължаващо повишаване на разноските за услуги.

Председателят на Фед Джером Пауъл предизвести във вторник, че " възобновяване на ценовата непоклатимост при висока инфлация може да изисква ограничения, които не са известни в кратковременен проект, до момента в който покачваме лихвените проценти, с цел да забавим стопанската система ".

Мерките на Фед целят да покачат разноските по заемите, като понижат търсенето, правейки по-скъпо приемането на средства за огромни покупки или за разширение на бизнеса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР