Потребителите в еврозоната все още предпочитат да плащат в брой,

...
Потребителите в еврозоната все още предпочитат да плащат в брой,
Коментари Харесай

Европейците все още обичат парите в брой и плащат с тях

Потребителите в еврозоната към момента избират да заплащат в брой, макар че доста западни стопански системи залагат от ден на ден на електроните разплащания, демонстрира изследване на Европейската централна банка.

Еврозоната доста по-бавно се отхвърля от кеша спрямо огромните западни стопански системи, изоставайки от страни като Съединени американски щати, Англия, Австралия и Канада.

79% от покупко-продажбите на място през предходната година са осъществени в брой, а в Германия, най-голямата стопанска система на блока, цифрата е 80%. Федералната република е отрицателно настроена към решението на ЕЦБ за последователното унищожаване на банкнотите от 500 евро, първата стъпка към отказването от пари в брой.

След като са претърпели опустошителни международни войни и хиперинфлация, стопански консервативните германци разчитат значително на парите в брой, а даже и в банковата си активност избират елементарни спестовни артикули, най-много парични депозити.

На противоположния полюс е Швеция, където при едвам 15% от продажбите на място са платени в брой, а парите в обращение понижават от години, демонстрират данните на централната банка Riksbank.

 Обратно на прогнозите парите в брой не си отиват, а се усилват
Обратно на прогнозите парите в брой не си отиват, а се усилват

В Южна Корея използването им е повишена със 180% за десетилетие

Холандците и естонците са употребявали минимум пари в брой от страните в еврозоната през предходната година, като по-малко от половината от покупко-продажбите са платени кеш.

Парите в брой са толкоз значими за еврозоната, че междинният консуматор носи 65 евро в портфейла си когато и да е, а германците държат над 100 евро.

Това може да се промени с все по-масовото нахлуване на безконтактните заплащания, които могат бързо да усилят броя на електронните транзакции. Този метод на заплащане е доста комфортен за потребителя, изключително при дребни покупки, като нормално не е належащо да се вкарва PIN код.

" Резултатите от изследването демонстрират, че скоростта, с която тези заплащания са признати в някои страни, може да значи, че откакто платежните карти и POS терминалите бъдат снабдени с безконтактна технология в по-широк мащаб, делът на безконтактните заплащания може да се усили доста ", се споделя в отчета на ЕЦБ.

Засега безконтактните заплащания съставляват единствено 1% от продажбите, което допуска, че сходна смяна съществено ще се проточи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР