Потомък на благородната династия Атреиди търси възмездие за смъртта на

...
Потомък на благородната династия Атреиди търси възмездие за смъртта на
Коментари Харесай

Блокбъстърът „Дюн“ – първата част на фантастиката

Потомък на благородната династия Атреиди търси отмъщение за гибелта на татко си, като в това време е предназначен да пази планетата на подправките Аракис, известна още като Дюн. Именно там се намира най-ценният запас, който може да отключи страховития капацитет на човечеството. Но единствено тези, които могат да преборят най-големите си страхове, ще оцелеят. Това дава обещание сюжета на новата фантастика по постановка на Дени Вилньов – „ Дюн “. С дълготрайност от два часа и половина, лентата ни среща с рода на Атреидите и новоназначената им задача от императора – да поемат надзор над планетата Аракис и да се погрижат за производството на една от най-ценните първични материали в галактиката, подправката. До този миг домът Харконен е властвал и забогатял неимоверно от дейностите си, само че правото им е отнето. Как обаче класиката на едноименната книга на Франк Фърбърт оживява през днешния ден на екран, разяснява кинокритикът – Деян Статулов.

„ Това, което прави Дени Вилньов не влиза толкоз дълбочинно към съдържателната част на историята, продуцентите са държали всичко да бъде по-достъпно към аудиторията, само че романа не допуска единствено това. Разликите с версията на Линч са извънредно доста. На пръв взор Дени Вилньов търси връзката със актуалния фен. А Линч посвещава всичките си продукции на вътрешния взор, и в най-комерсиалните му сериали виждаме този метод. Той по-скоро употребява романа, сюжетните линии и герои. Най-добрият тълковник на концепциите на „ Дюн “ е Джордж Лукас. Вселената на Лукас е взела най-хубавото в „ Междузвездни войни “, и когато един визуалист и концептуалист съумява да вземе това от романа и да го трансформира в концепция, към този момент всичко останало наподобява вторично. Но при Вилньов има това въздействие от образното на Джордж Лукас, което той посява. “

Първата екранизация на фантастиката „ Дюн “ е тази на Дейвид Линч от 1984 година. Сценаристът и режисьор Алехандро Ходоровски има собствен неосъществен план – кино акомодация на фантастичния разказ на Франк Хърбърт „ Дюн “, само че по този начин и не го е осъществил. Още с „ Блейд Рънър 2049 “ Вилньов показва своето обучение при показване на солидни фантастични пейзажи.

„ Дюн “ е зареден с страсти роман за пътя на Пол Атреидски – извънредно интелигентен и талантлив млад мъж, роден за велики каузи, който поема към една от най-опасните планети във Вселената, с цел да обезпечи бъдеще на своето семейство и народа си. Силите на злото подклаждат ненаситния блян към доставки на най-ценния източник за съществуването – подправката, която отключва евентуалните сили на хората на доста равнища. Битките с враговете са непрестанни – единствено тези, които съумеят да покорят своя боязън, са почтени да оцелеят.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР