Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до

...
Потенциална война Русия-Украйна и санкции срещу Русия ще доведат до
Коментари Харесай

Сблъсък Русия-Украйна води шокова инфлация

Потенциална война Русия-Украйна и наказания против Русия ще доведат до шокова инфлация в Европа. Това съобщи финансовият министър Асен Василев пред радио " Дарик ". Той изясни, че сходно развиване на нещата ще докара до прекъсване на газовите доставки, а оттова до шоково повдигане на цените и на петрола.

Ако напрежението обаче спадне, това ще се отрази и на цените на енергоносителите и на инфлационния напън, сподели Василев.

По думите му за България антикризисният проект при шокова инфлация е потреблението на български енергоизточници и ограничение на износа на електрическа енергия. За задачата страната ни би трябвало да получи позволение от Европейската комисия, посочи Василев. Той добави, че се водят диалози за общоевропейски отговор при внезапен скок на цените на енергоносителите.

Бюджетът за 2022 година е разчетен при 5.6% годишна инфлация.Очакванията са инфлационният пик дабъде през март-април, а през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска, сподели Василев.

Намаляването на Данък добавена стойност

Финансовият министър не приема предлагането на президента за понижаване на Данък добавена стойност за хляба. " Намаляването на Данък добавена стойност не се отразява на крайната цена. Виждаме какво се случва с ресторантьорските услуги ", повтори Василев аргумента си.

Според него решението за понижаване на цените на храните е в политиката на подкрепяне на земеделското министерство.

" В новия програмен интервал България ще съфинансира в доста по-голяма степен земеделската продукция. Другите страни дават оптимално разрешеното в Европейски Съюз съфинансиране, до момента в който ние досега сме подпомагали нашите аграрни стопани единствено на минимума от 15%. При това състояние не може да чакаме от земеделците чудеса от смелост ", съобщи Василев.

Той не уточни точният %, само че разясни, че оптималната ставка на националното финансиране на земеделска продукция в границите на Европейски Съюз е 60%.

Ръстът на приходите изпреварва инфлацията

Финансовият министър не споделя и мнението, че инфлацията изяжда растежа на приходите.

" Дори и при по-високата инфлация растежът на приходите е изпреварващ ", счита Асен Василев. Той се аргументира, че през 2021 година средногодишната инфлация е към 4%, при 13% растеж на приходите, а за тази година при 5.6% средногодишна инфлация се чака 17-18% растеж на приходите.

Василев даже похвали компаниите, че реагирали съответно на повишаването на живота.

В държавния бранш обаче няма да има нарастване на приходите, преди да е осъществена структурната промяна.

" Имаме заложени средства за тази промяна, само че те ще бъдат давани единствено на тези структури, които са прегледали и оптимизирали дейностите си и са ги цифровизирали ", сподели Василев.

Планът за възобновяване и резистентност

Националният проект за възобновяване и резистентност ще бъде импортиран в Еврокомисията през април, заяви Василев.

В идващите няколко седмици България чака да получи от Брюксел утвърждение на поправените планове в секторите енергетиката, превоз и дигитализацията.

Според финансовия министер е изцяло реалистично плановете, заложени в проекта, да бъдат изпълнени доникъде на 2026 година По тази причина в Плана не са включени " тежки инфраструктурни планове ", които изискват по-дълъг интервал на реализация, уточни Василев.

Разширението на столичното метро към зала „ Арена Армеец “ е един от плановете, който отпадна за сметка на построяването на интермодален терминал в Русе и модернизацията на жп линията Русе - Каспичан.

Един от новите енергийни планове в проекта е построяването в Маришкия басейн на мощности за предпазване на електрическа енергия. По думите на Василев към този момент има мощен интерес от американски и европейски компании към този проет.

" Това не е нещо, в което сме пионери. Прави се и в други европейски страни. " Фолксваген " да вземем за пример възнамерява до 2027 година да построи 8 такива мощности за 1 гигаватчаса годишно ", сподели Василев.

Самите акумулатори за предпазване на електрическата енергия също ще бъдат създавани в България. Ще се употребяват и подстанциите на ЕСО, тъй че включването в електропреносната мрежа ще е доста елементарно, счита финансовият министър.

Планираните мощности от 600 хиляди мегаватчаса ще служат да се покрива пиковата консумация на ток в страната с дълготрайност до 12 часа, изясни Василев.

По думите му вложителите ще се търсят с отворен конкурс на Европейска инвестиционна банка, а страната може да подкрепи плана с вдишване на разноските за избран интервал за фонд " Работна заплата ".

Новост в проекта са два пилотни плана за бинарни централи, които употребяват геотермална сила.

По време на визитата си в Съединени американски щати през предходната седмица са водени диалози тъкмо за такива енергийни планове. От американска страна са желали да знаят дали България счита да диверсифицира и нуклеарната си енергетика.

" Отговорихме им: Бихме работили с всеки, който може да предложи по-добра цена, стига да си вземе отработеното гориво назад ", сподели Василев.

" Изграждането занапред на складове е безразсъдно скъпо. А и желаеме да подсигуряваме, че няма да се основат предпоставки за екологична злополука. Това е основен въпрос в договарянията за нови нуклеарни мощности ", уточни той.

Заплатата на Делян Пеевски

Запитан знае ли по какъв начин включеният в листата " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски получава заплата си, финансовият министър отвори негативно.

" Не зная, само че сигурно не би трябвало парите да му бъдат превеждани в банка, тъй като няма банка, която да ги одобри ", сподели Василев.

В началото на седмицата администрацията на Народното събрание отхвърли да отговори на изданието " Сега " по какъв начин и къде заплаща заплатата на Пеевски, тълкувайки, че това не е информация от публичен интерес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР