Постоянното оригване е една от честите прояви на стомашната диспепсия.

...
Постоянното оригване е една от честите прояви на стомашната диспепсия.
Коментари Харесай

На какво се дължи постоянното оригване

Постоянното оригване е една от честите прояви на стомашната диспепсия. Тя може да е физиологична – поражда след хранене, изключително в случай че храната е пикантна, и след пиянство на газирани питиета.

В тези обстановки поради отварянето на кардиалния сфинктер се изравнява стомашното налягане. Физиологичното оригване нормално е еднократно. Патологичното оригване е неведнъж и тормози болния.

То е обусловено от намаляването на тонуса на кардиалния сфинктер и попадането на газ от стомаха в хранопровода и устната празнина. Силното оригване най-често е демонстрация на аерофагия – самобитно функционално разстройство на стомаха.

Ако при оригване се отделя неприятна миризма на развалено, това е знак, че в стомаха се задържат прекомерно дълго хранителни маси. Киселото оригване се получава при несъразмерна направа на стомашен сок.

 чаша мляко

При чувство на горчив усет при оригване става въпрос за изхвърляне на жлъчна течност от дванадесетопръстника в стомаха и оттова – в хранопровода.

Ако при оригване човек усеща усет на гранясало масло в устата си, това може да е сигнал за задържане на процеса на изпразване на наличието на стомаха.

Оригването, даже без да е прераснало в разстройство на стомаха, предизвиква редица неудобства, изключително в случай че сте измежду хора. Старайте се да дъвчете дълго време храната си.

Това освен ще ви защищити от оригване, само че и спомага за по-доброто храносмилане и понижава образуването на газове в стомаха. Освен това би трябвало да успокоите нервите си.

Някои хора потропват с крайник или почукват с пръсти, когато са нервни. Други стартират да вдишват внезапно въздух, когато са уплашени. Голямото количество внезапно обхванат въздух може да докара до оригване.

Вместо да гълтате въздух на огромни глътки, станете, разходете се и намерете различен метод да се справите с вилнеещите пристрастености. Откажете се от газираните питиета.

При потреблението на газирани питиета се получава засилено формиране на газ, който търси метод да излезе от тялото. Не използвайте сламка, защото това води до по-голямо количество въздух в напитката.

Някои артикули провокират оригване – това са млякото, яйцата, житото, царевицата, соята, ядките, цитрусовите плодове, шоколадът.

Изключвайте един по един продуктите, и в случай че по-късно оригването ви изчезне, би трябвало да ограничите използването му. Ако оригването ви предизвиква прекомерно доста неприятности, посетете лекар, това може да е признак на съществено стомашно заболяване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР