Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд призна, че

...
Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд призна, че
Коментари Харесай

Разраства се скандалът около Тръмп и Украйна

Постоянният представител на Съединени американски щати в Европейски Съюз Гордън Сандланд призна, че е споделил на почитан украински представител, че американска военна помощ няма да бъде отпусната, до момента в който Украйна не направи обществено изказване " против корупцията ". Това излиза наяве от нови показания на Сандланд, съобщи Ройтерс. Агенцията напомни, че замразената от президента Тръмп военна помощ е в размер на близо 400 милиона $.

Показанията на Сандланд съответстват с тези на други очевидци, които споделиха, че Тръмп е опитал да окаже напън върху украинците, с цел да проведат следствие, което той да може да употребява в своя изгода на изборите.

Демократите в Камарата на представителите водят следствие за импийчмънт против Тръмп, мотив за което е телефонен диалог от 25 юли, в който американският президент е изискал от украинския си сътрудник Володимир Зеленски да проверява някогашния вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън и сина му Хънтър.

Част от показанията на дипломата показват и среща на вицепрезидента Майк Пенс със Зеленски от предишния 1 септември.

Новите показания на Сандланд, публично предадени в Конгреса в понеделник и оповестени още на идващия ден, бяха наречени във Вашингтон " най-тежкият удар " по тактиката на отбраната на Тръмп.

" Разшифроването на показанията на дипломат Сандленд... показва по какъв начин са прогресирали опитите на Тръмп да окаже напън върху Украйна, с цел да я принуди да служи на неговите персонални политически цели ", написа в туирът шефът на комисията по разузнаването на камарата на представителите демократът Адам Шиф.

Посланик Сандланд играеше една от основните функции в тайните договаряния сред администрацията на Съединени американски щати и държавното управление на Зеленски. На 3 октомври той няколко часа даваше показания при закрити врата в Конгреса. Именно неговите показания се трансфораха в главен мотив на представителите на Белия дом, защитаващи Тръмп. Тогава Сандланд отхвърли, че администрацията е употребила в договарянията си с Киев правилото " услуга за услуга ". Месец по-късно обаче Сандланд ненадейно разгласи, че би желал да промени показанията си. Според наблюдаващите причина за това са показанията на други очевидци, които опровергаваха посланика. Демократите заплашиха, че ще съдят дипломата за неистина. Самият дипломат изясни новия вид на показанията си с това, че е " освежил паметта си ".

В новата версия Сандланд афишира, че правилото " услуга за услуга " е бил главен в договарянията с украинските управляващи. По думите му той персонално съобщил на почитан украински служител, че Вашингтон няма да възобнови даването на военна помощ, до момента в който Киев не се съгласи да стартира следствие на политическите съперници на президента на Съединени американски щати.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР