Постигнатото по отношение на Северна Македония досега е добро за

...
Постигнатото по отношение на Северна Македония досега е добро за
Коментари Харесай

Проф. Кючуков: Постигнатото по отношение на Северна Македония досега е добро за България

Постигнатото във връзка с Северна Македония до момента е положително за България. " Френско предложение " не е правилен термин - това в действителност е отговор на Европейски Съюз на българската позиция - текст, направен под егидата на френското председателство с дейното присъединяване на българската дипломация. Това разяснява пред Българска национална телевизия проф. Любомир Кючуков посланик, шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки

По думите му сред първото предложение на преговорната рамка и настоящето има голяма разлика, като настоящето отразява всички публични български позиции. Дипломатът разяснява казаното от президента Радев, че на КСНС всички са били срещу македонските българи да се впишат в конституцията на западната ни съседка.

" И до момента съществуват две отзиви по въпроса дали включването на българите в конституция на РСМ като държавотворен народ е плюс или минус. Аз съм по-склонен да приема, че това не взема решение казуса за българските жители там, а основава някои спомагателни проблеми. Това обаче е българска позиция, тя е предпазена, на процедура влезнала в документа и имаме единодушието и на македонската страна, казусът е по кое време да се направи тази смяна. В документа е записано преди началото на договарянията. "

Преговорният развой е задоволително дълъг и има задоволително време, в което да се разположи смяната в конституцията на Северна Македония, акцентира проф. Кючуков. Страната има условно две години, с цел да впише българите в конституцията си.

" В момента, в който се организира първата междуправителствена конференция, Скопие би трябвало да изготви своя проект за деяние, което лишава към година. Европейски Съюз връща отговор по отношение на точките, които подлежат на наблюдаване, което също лишава към година и едвам по-късно стартира действителният преговорен развой ".

С преговорната рамка на процедура българските условия и терзания се трансформират в политика на Европейски Съюз, съобщи дипломатът. Решението на Европейския съвет и преговорната рамка са документите, които дават мандат на Европейска комисия да води договаряния със Северна Македония.

" Несъстоятелно е мнението, че РСМ няма да одобри тези два документа, тя просто не взе участие в тяхното приемане. както, апропо президентът Макрон сподели - съседите не са част от фамилията, а решенията не се взимат от фамилията. Северна Македония няма думата в тези два документа, а в двустранния протокол (с България - бел.ред), който е записан в преговорната рамка и чието осъществяване се следи ", разяснява проф. Кючуков.

Преговорите няма да стартират, преди протоколът да бъде подписан - безапелационен е дипломатът - към този момент освен Европейски Съюз пази българската позиция, само че и натискът на Брюксел се пренасочва от София към Скопие.

" Там всичко е разказано ясно и то с много ясни периоди - историята, говорът на омразата, приказваме за конституцията - всички въпроси, които българската страна дава, са написани ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР