Постигнатото като съгласие за Шенген е неприемливо. Това каза евродепутатът

...
Постигнатото като съгласие за Шенген е неприемливо. Това каза евродепутатът
Коментари Харесай

Евродепутат: Постигнатото като съгласие за Шенген е неприемливо

Постигнатото като единодушие за Шенген е недопустимо. Това сподели евродепутатът от групата на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Според нея постоянно не сме задоволително поредни да защитим нашата позиция.
" Не за първи път България е имала опция да стане част от Шенгенското пространство единствено по въздух и вода и неведнъж е било отказвано от предишни български държавни управления. Това постоянно е било на масата като опция. Няколко пъти сигурно е имало такива оферти, те са били отказвани. В момента, в който ти принизиш личните си критерии и приемеш, че можеш да бъдеш дискриминиран - това беше логиката на политиката на България до този миг, това беше и позицията на актуалното държавно управление през октомври ", разяснява тя в изявление за предаването " Неделя 150 ".
Според нея казусът не може да се търси единствено във външните сътрудници: " Ако ние не отстояваме ясно позицията си и не се затъпим да защитим ползите на България и жителите, няма по какъв начин да чакаме, че някой различен ще го направи по-добре от нас ".
" Политиките на Европа би трябвало да доближават малко по-ясно до всеки един от жителите в границите на Европейски Съюз. Ако не създадем това, няма по какъв начин да активизираме и да убедим хората, че те би трябвало да гласоподават ", разяснява Пенкова по отношение на идните европейски избори.
Темите и проблемите, които се слагат сега в цяла Европа, са много сходни, уточни тя. По думите ѝ една от главните функции на тази акция, която следва, е да се изясни на европейските жители за какво са значими европейските избори. Според нея последните 5 години от мандата на Екологичен потенциал са посочили, че институцията може да взема бързи решения в обстановки на рецесия, които да имат добавена стойност за обществото.
Ключовото, на което би трябвало да подчертаваме, е каква е ролята на България в определянето на някои европейски политики, разяснява Пенкова. Тя означи, че чувството у нас е, че Брюксел ни постанова някакви правила, които ние би трябвало да съблюдаваме.
" Не, в противен случай. Ние участваме в построяването и правенето на тези правила и е извънредно време да дадем една ясна оценка и визия на българските жители - за какво и по какъв начин, каква роля играем ние в определянето на тези политики ", разяснява евродепутатът и даде образец с енергетиката, която беше измежду главните тематики в последните години.
В предаването " Неделя 150 " Цветелина Пенкова бе безапелационна, че не идва залезът на Зелената договорка. По думите ѝ оттук насетне следва да се развият главните политики.
Трябва да намерим метод, по който да използваме повече възобновими източници на сила, да не сме подвластни от първични материали, които се внасят от трети страни за Европейски Съюз, счита тя. За да имаме постоянна енергийна система, няма по какъв начин да избягаме от базовите енергийни източници, акцентира още евродепутатът и означи основната роля на нуклеарната енергетика.
" Без българско присъединяване в тези договаряния, нуклеарната енергетика може би нямаше да бъде приета за стратегическа и устойчива сила за бъдещето на Европа. България изигра основна роля в определянето на някои европейски политики в дълготраен проект ".
Зелената договорка остава, въпросът е по какъв начин тя ще бъде приложена по най-адекватен метод, безапелационна е Пенкова. Тя уточни реиндустриализацията на Европа и съгласуваност на енергийната и електропреносната мрежа като съществени политики оттук насетне.
" Ако ние не оценим вярно мощните страни на всяка от страните-членки - къде е добавената стойност, а единствено постановяваме правила, които рядко могат да бъдат използвани за всички по идентичен метод, няма по какъв начин да успеем да се оправим с този преход и с провокациите, които предстоят пред нас ", предизвести евродепутатът. В този смисъл тя разгласи, че възнамерява на конференция през март в Брюксел да бъдат показани българската промишленост и енергиен бранш, с цел да е ясно каква роля може да изиграе страната ни.
Съставът на Екологичен потенциал ще бъде доста друг от състава на Европейска комисия, разяснява също Цветелина Пенкова. Комисарите се оферират от държавните управления, подсети тя и изясни, че там се чака да има много по-сериозен надолнище към дясно и извънредно дясно, тъй като такива са държавните управления, които ръководят. Според нея казусът е, че ще има дисбаланс сред двата законодателни органа на европейските институции.
" Трябва да поставим старания съставът на Екологичен потенциал да остане уравновесен и да се даде ясна оценка, че крайните националистически прояви не са пътят и бъдещето на Европа ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР