Постигнат е значителен напредък по препоръките, формулирани в доклада на

...
Постигнат е значителен напредък по препоръките, формулирани в доклада на
Коментари Харесай

ЕК: България е постигнала напредък, но са необходими още усилия


Постигнат е забележителен прогрес по рекомендациите, дефинирани в отчета на Европейска комисия от януари 2017г., само че са нужни още старания. Въпреки че Комисията към момента не може да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий, тя остава на мнение, че с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите рекомендации по МСП в близко бъдеще. Това демонстрира отчетът на Европейска комисия по отношение на стъпките, подхванати от България в осъществяване на уговорките си във връзка с правораздаването и вътрешните работи в границите на механизма за съдействие и инспекция (МСП), като Европейска комисия оповестява, че към края на 2018г. ще оцени още веднъж постигнатия прогрес.

Във връзка с независимостта на правосъдната власт Европейска комисия има 3 рекомендации: да се подсигурява транспарантен избор на членовете на бъдещия Висш съдебен съвет, като преди избора на членовете от парламентарната квота следва да се организира обществено чуване в Народното събрание и да се даде опция на представителите на гражданското общество да разясняват претендентите. Втората рекомендация е да се откри процедура назначението на висши правосъдни длъжности да бъде транспарантно и да се основава на качествата на претендентите, като това следва да важи и за идното назначение на нов ръководител на Върховния административен съд.

Трета рекомендация е да се подобрят практическото действие на ИВСС и последващите дейности на Висшия правосъден съвет в отговор на констатациите на Инспектората, изключително във връзка с въпроси, свързани с честността на магистратите; да се обмисли опцията за отправяне на искане за външна помощ, да вземем за пример от СПСР и/или Съвета на Европа.

Във връзка с нормативната уредба от Европейска комисия предлагат да се одобряват промени на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за възстановяване на нормативната уредба на наказателното гонене на корупцията по високите етажи на властта и тежката проведена престъпност. Като цяло България е подхванала съответни стъпки за осъществяване на рекомендация 4 за реализиране на задачите на втория индикатор. Вече са признати редица промени на Наказателно-процесуалния кодекс, а спомагателни законодателни оферти по отношение на третия и четвъртия индикатор са в развой на правене, в това число за промени в Наказателния кодекс. В допълнение към публичния спор и консултациите със съответните заинтригувани страни в правосъдната система и гражданското общество сполучливото реализиране на тези промени ще изисква деликатни подготвителни и следващи дейности.

По отношение на продължаването на правосъдната промяна, Европейска комисия предлага да се разгласява за социална консултация отчет, в който в детайли се регистрира напредъкът по осъществяването на националната тактика за правосъдна промяна и се дефинират оставащите стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати. Да се сътвори механизъм за непрестанно обществено отчитане на напредъка през оставащата част от интервала за осъществяване на тактиката. Да се откри решение на ситуацията с натовареността в най-заетите съдилища въз основа новите стандарти за натовареност и да се реализира единодушие по пътна карта за промяна на правосъдната карта по едно и също време с развиването на електронното правораздаване. Да се изготви пътна карта за осъществяване на рекомендациите на отчета на СПСР по отношение на промяната на прокуратурата и взаимоотношението ѝ с другите институции, в това число механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред необятната общност. Да се изготви пътна карта за осъществяването на рекомендациите, съдържащи се в проучването [върху решенията на ЕСПЧ], в това число механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред необятната общност.

За корупцията по високите етажи на властта Европейска комисия има 4 рекомендации, а точно: да се одобри нова нормативна уредба по отношение на битката с корупцията в сходство с задачите, изложени в тактиката за битка с корупцията, и да се обезпечи използването на тази уредба. Да се сътвори ефикасен орган за битка с корупцията. Да се одобри и реализира промяна на Закона за администрацията за подсилване на вътрешните инспекторати в държавната администрация. На основата на разбора на завършили каузи да се изготви пътна карта за взаимоотношение сред всички съответни институции за премахване на слабостите при следствието и наказателното гонене на случаи на корупция по високите етажи на властта, като тази карта следва да включва и механизъм за отчитане на постигнатия прогрес пред необятната общност. Да се сътвори механизъм за обществено отчитане на напредъка по каузи за корупция по високите етажи на властта, за които към този момент има информация в публичното пространство. При ценене на презумпцията за невиновност, основният прокурор следва да рапортува за следствията и за повдигнатите обвинявания. Върховният касационен съд и Министерството на правораздаването следва да рапортуват за постановените неоправдателни присъди, както и за осъществяването на наказванията.

Като цяло България предприе по-нататъшни стъпки за осъществяване на четирите рекомендации по четвъртия индикатор – корупцията по високите етажи на властта, съдържащи се в отчета от януари. Въпреки това редица основни начинания към момента не са признати и изпълнени. Други са в начален стадий на осъществяване и към момента следва ясното установяване на съответни дейности.

Във връзка с корупцията в по-общ проект, в това число на локално ниво и по границите, рекомендациите на Европейска комисия са да се реализира външен надзор върху предварителните инспекции на процедурите за публични поръчки и върху обвързваните с тях по последващи дейности, в това число върху последващите инспекции, както и по отношение на разкритите случаи на спор на ползи или корупция и коригиращите ограничения за премахване на откритите пропуски. Да бъдат въведени учредени на риска ограничения за противопоставяне на корупцията по ниските етажи на властта във високорискови браншове в границите на държавната администрация, като се черпи ентусиазъм от достиженията в Министерството на вътрешните работи. Следва да бъдат продължени напъните в Министерството на вътрешните работи. Да се сътвори механизъм за обществено отчитане на напредъка по осъществяването националната тактика за битка с корупцията за оставащата част от интервала на осъществяване на тактиката.

По отношение на проведената престъпност рекомендациите на Европейска комисия са да се сътвори механизъм за обществено отчитане на напредъка по каузи за проведената престъпност на високо ниво, за които към този момент има информация в публичното пространство. При ценене на презумпцията за невиновност, основният прокурор следва да рапортува за следствията и за повдигнатите обвинявания. Върховният касационен съд и Министерството на правораздаването следва да рапортуват за постановените неоправдателни присъди, както и за осъществяването на наказванията. Да се одобряват нужните промени на Закона за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество и да се подсигурява, че Комисията за лишаване на нелегално добито имущество ще продължи да работи без значение и дейно.

В сегашния отчет се отбелязва, че е реализиран забележителен прогрес по рекомендациите, дефинирани в отчета от януари 2017г., по-специално по рекомендация 1 - да се подсигурява транспарантен избор на членовете на бъдещия Висш съдебен съвет, по отношение на която занапред нататък новият състав на Висш съдебен съвет ще има задължението да показва резултати. Значителен прогрес бе реализиран също по този начин по рекомендация 4 - да се одобряват промени на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за възстановяване на нормативната уредба на наказателното гонене на корупцията по високите етажи на властта и тежката проведена престъпност, въпреки че са нужни още старания. Въпреки че Комисията към момента не може да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий, тя остава на мнение, че с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите рекомендации по МСП в близко бъдеще.

Комисията приканва България да предприеме нужните дейности и да извърши всички рекомендации, а към края на 2018г. ще оцени още веднъж постигнатия прогрес, написа още в отчета. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР