Постигнахме консенсус по темата Северна Македония. Това обяви говорителят на

...
Постигнахме консенсус по темата Северна Македония. Това обяви говорителят на
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Управляващите потвърждават, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента



Постигнахме консенсус по тематиката Северна Македония. Това разгласи представителят на държавното управление Лена Бориславова след траялия повече от 3 часа Коалиционен съвет.

Управляващата коалиция имаше доста градивен разговор по тематиката за РСМ, като беше препотвърдено обещанието, което сме дали, че тази тематика наложително ще мине през Народното събрание, уточни началникът на кабинета.

" Обединихме се, че за нас най-важното е да има необятно единодушие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тематика наложително ще мине през Народно събрание ”, разясни Бориславова.

Според нея обединението ще работи единно, като добави, че " специалистите от външното министерство би трябвало да бъдат оставени да работят и да намерят най-хубавия метода да бъде показана и зашитена българската позиция по този въпрос.

Бориславова също по този начин посочи, че диалог сред премиера Кирил Петков и президента Румен Радев за свикването на КСНС към момента не се е състоял.

" Следващата седмица също се чака да бъде интензивна. Такъв диалози не е провеждан, само че двамата са в разговор и за тематиката за РСМ, както обещахме, ще бъде търсена необятна социална поддръжка за всяка една стъпка. Това няма да бъде държавното управление, което ще съобщи българския народен интерес ", уточни Бориславова.

Тя уточни, че на съдружния съвет е била разисквана и тематиката за актуализацията на бюджета. Договорено е при започване на юни актуализацията на бюджета да влезе за първо четене в Народното събрание. В нея ще бъдат включени антикризисните ограничения.

" Важно е да имаме актуализация на бюджета ", съобщи Бориславова и акцентира, че " тя е нужна, с цел да могат да бъдат въведени в действително осъществяване оповестените от държавното управление антикризисни ограничения ".

" В седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем тематиката да бъде прегледана на първо четене в комисия в Народно събрание, както и бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на НЗОК ", уточни тя.

" Обсъдихме също по този начин по какъв начин да подобрим законодателната активност на обединението и нейното единодушие. Това, което следва, е значимо както за пенсиите по този начин и за всички други антикризисни ограничения, които се гласоподаваха на предходния съвет. Заложехме периоди по кое време актуализацията би трябвало постъпи в Народно събрание, по какъв начин депутатите ще работят дружно ", означи Бориславова след края на колационния съвет.

Тя също по този начин уточни, че на днешната среща на Коалиционния съвет е било разисквано и по какъв начин да бъде усъвършенствана законодателната активност на обединението и единодействието сред сътрудниците. Говорило се е и за необходимостта  експертните Коалиционни препоръки да се привикват в по-ясен график, с цел да няма напрежение.

Работи се и по правене на управническа стратегия на кабинета. Тя ще бъде показана първо на съдружните сътрудници, а по-късно - и за публично разискване.

" Друга значима тематика беше Плана за възобновяване и резистентност. На Народното събрание му се обрисува да извърши извънредно тежка активност, защото би трябвало да одобри над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани промени ”, добави началникът на кабинета.
Бориславова посочи, че работата по български вид на закона " Магнитски ", въвежащ забранителни описи на лица с европейски наказания, е в начално равнище.

Следващият Конституционен съд ще се организира във вторник. Темите ще са актуализацията на бюджета и Планът за възобновяване и резистентност.
По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР