Постигането на мир в Либия ще донесе значителни икономически ползи

...
Постигането на мир в Либия ще донесе значителни икономически ползи
Коментари Харесай

Мирът в Либия = 162 млрд. долара за съседните икономики

Постигането на мир в Либия ще донесе обилни стопански изгоди за страните от района, се споделя в отчет на комисия по икономическите и обществените въпроси към Организация на обединените нации, представен от " Иджипт тудей ". Изследването, озаглавено " Мир в Либия: изгоди за прилежащите страни и света ", демонстрира, че до 2025 година те ще доближат 162 милиарда $, от които за Египет - близо 100 милиарда, за Судан - към 22 милиарда, за Тунис - почти 10 милиарда и за Алжир - 30 милиарда $.

Мирът ще значи начало на планове за възобновяване на страната, които ще окажат пряк резултат върху прилежащите страни, поради свързаността им с либийската стопанска система, оповестява Българска телеграфна агенция.

В документа се показва още, че връщането на стабилността в богатата на нефт северноафриканска страна ще даде благоприятни условия и на световно равнище, което пък ще донесе облаги за главните търговски сътрудници на Либия. Сред тях са Италия, Германия, Франция и Турция с евентуални стопански изгоди в размер на надлежно 13 милиарда, 7,5 милиарда, 6 милиарда и 5,5 милиарда $.

В разбора се акцентира значимостта на последните позитивни развития, които ще доведат до икономически напредък, нарастване на вложенията и основаване на работни места освен в Либия, само че и в района. Като спомагателен резултат до 2025 година се чака вероятен спад на безработицата в Судан с 14 %, в Египет - с 9 на 100, в Тунис - със 6 %, и в Алжир - с 2 %.

Междувременно в границите на провеждащата се в Берлин интернационална конференция за Либия външният министър на Египет Самех Шукри удостовери позицията на страната си в отбрана на либийските суверенитет и самостоятелност. Кайро поддържа напъните за превъзмогване на раздялите в Либия и упорства за отдръпване на наемните бойци и разоръжаване на враждуващите групировки.

Шукри прикани за активизиране на напъните за осъществяване на избори на избраната от участниците в договарянията дата 24 декември т.г.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР