Постепенно, но уверено женският футбол набира скорост. Световното първенство във

...
Постепенно, но уверено женският футбол набира скорост. Световното първенство във
Коментари Харесай

Защо "Борусия" няма женски отбор по футбол

Постепенно, само че решително женският футбол набира скорост. Световното състезание във Франция е в разгара си, а ФИФА и УЕФА все по-усилено приказват за разширение на основата.

Европейският женски футбол също има с какво да се гордее, откакто седем от осемте тима в четвъртфиналите на международното бяха от континента. Единственото изключение беше първенецът Съединени американски щати.

В никой от предходните три мондиала не се беше получавал сходен резултат. И единствено един път от 2007 година насам във финала игра европейски тим - Германия, която стъпи на върха през 2007 година

Според експерти в основата на подема е това, че огромна част от състезателките играят във водещите европейски клубове. Хегемонът " Лион ", ПСЖ, " Байерн ", " Манчестър сити ", " Челси ", " Волфсбург ", " Барселона ", " Атлетико " (Мадрид) - всички те имат своите женски тимове.

Фотогалерия: Цветни и отдадени - почитателите на женския футбол >

Миналата година " Манчестър юнайтед ", а преди дни и " Реал " (Мадрид) също промени посоката и последваха вълната. Клубът от Испания ще откупи на 1 юли 2020 година изкачилия се в елита " Такон " и ще го преименуват.

Така единственият от огромните клубове в Европа, който остава отсъстващ от женския футбол, е " Борусия " (Дортмунд). Но за какво? Според " Дойче веле " към този момент жълто-черните не възнамеряват скоро да вършат промени.

" Те не виждат потребност от това, да имат женски тим. Традициите в клуба са мощни и допускам няма огромен напън за включването на женски отбор, нещо, което е мотивиращо за други клубове ", споделя Никол Зелмер, почитател на " Борусия ".

От клуба дадоха следния отговор пред медията: " Борусия " няма история в женския футбол. Клубът съставлява мъжки футбол, хандбал за дами, тенис на маса и тим по футбол за слепи ".

 Защо
© Asscociated Press

За клуб с размерите на " Борусия " и съществуването на огромна фенска маса може да обезпечи забележителен подтик на женската Бундеслига, в която посещаемостта стартира да понижава. В други шампионати като Испания, Италия и Англия пък се радват на рекорден брой фенове.

В класацията на " Франс футбол " за най-големите клубове, основана на фактори като финансово положение, почитатели, титли и обществени медии, " Борусия " е на 12-о място. Всички тимове преди жълто-черните имат женски отбори, които са измежду кандидатите за купата. Изключение вършат единствено " Юнайтед " и " Реал ", които занапред прохождат в тази ниша.

Проблемът в Германия е, че географията на женския футбол не се уголемява със същото движение, както в другите огромни шампионати в Европа. " Байерн " и " Волфсбург " си поделиха последните седем трофеи, с което прекъснаха превъзходството на " Турбине " (Потсдам) и " Франкфурт ". Но това не е задоволително и Германия се приспособява постепенно към развиването на клубния женски футбол.

" Може да видите на международното състезание за дами, че немският футбол е с една или две крачки обратно.Останалите шампионати дръпнаха с развиването си ", споделя Зелмер.

 Защо
© Asscociated Press

Финансовите, спортните и рекламните изгоди от установяването на връзка с мъжките отбори стават все по-решаващи за женския футбол в Европа. Въпреки че " Борусия " демонстрира признаци да разшири обсега си към нови хоризонти, клубът остава корав в позицията си да не влага старания в женски тим.
.
Докато " Реал " се пробва да навакса изоставането си по отношение на огромните грандове със основаването на внушителен отбор при дамите, " Борусия " към момента не желае да се включи в това съревнование.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР