Посолството на Русия в София ще предприеме действия относно храма

...
Посолството на Русия в София ще предприеме действия относно храма
Коментари Харесай

Митрофанова: Посолството ще предприеме действия относно храма Св. Николай в координация с РПЦ

Посолството на Русия в София ще предприеме дейности по отношение на храма " Свети Николай " - Руската черква в София, в съгласуваност с Руската православна черква (РПЦ), съобщи пред ТАСС съветският дипломат Елеонора Митрофанова.

" Всички дейности във връзка с Руската черква в София ще бъдат подхванати в сходство с решението на Руската православна черква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна черква ", сподели посланикът.

Посолството на Русия в България е формален притежател на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС.

Междувременно Българският патриарх Неофит назначи свещеници, които да служат в Руската черква " Свети Николай Мирликийски Чудотворец " и чака подпомагане от съветското посолство за отваряне на храма. Църквата е затворена четвърти ден.

Патриархът е уведомил персонално и главата на Руската православна черква Кирил за назначението на свещениците от София, само че се чака позволение от там.

Негово Светейшество чака подпомагане от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия плодороден живот, който играе значима роля за духовното въздигане на православните християни. Действието на Негово Светейшество е подбудено от грижа за вярващите, опазване на положителния ред в църквата и следва да бъде разбирано единствено в неговия нравствен аспект, се споделя в известието на Софийската Света Митрополия.

От Патриаршията допълват и че отварянето на храма би трябвало да се разграничава от всевъзможни въпроси, свързани със собствеността на Руската черква.

Двама от свещениците, персонално благословени от патриарха, и в този момент имат право да служат в съветското подворие. По преценка на Руската православна черква обаче те са пратени да служат във втория съветски храм в София - манастир " Свети Пантелеймон " в Княжево. Това са Димитър Тухчев и Серафим Желев. Точно това породи и въпроса за какво дни наред храмът е затворен.

" След като има и други свещеници, които служат в Руската черква, един българин и един украинец, които са си чиновници там, за какво би трябвало да се затвори храмът или за какво би трябвало да се затвори криптата и да се основава това напрежение? Това крие риск да се трансформира в една политическа тематика, тъй като виждаме, че доста политически лица, партийни водачи и ние можем към този момент да разсъждаваме дали затварянето на храма не е в действителност ответната реакция и не е продължение на тези дейности, поради които тези чиновници са били експулсирани ", разяснява пред Българска национална телевизия доцент Костадин Нушев, богослов.

От Дирекция " Вероизповедания " към Министерски съвет дадоха отговор на питане на " По света и у нас ", че изчакват публично мнение чия благосъстоятелност е църквата със статут на съветско подворие от основния проектант на София. От Дирекцията обясниха, че страната не е давала пари за храма.

След направена инспекция беше открито, че за интервала до 2018 година дирекция „ Вероизповедания “ на Министерския съвет не е отпускала под никаква форма средства за храм „ Св. Николай “. С признатите през 2018 година промени в Закона за вероизповеданията, дирекция „ Вероизповедания “ към този момент не разпределя средства за ремонт и строителство на молитвени домове, се споделя в позиция на дирекция " Вероизповедания ".

Главният проектант на София чака отговор от Агенцията по вписванията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР