Последното прелитане на сондата Касини“ край Южния полюс на Енцелад

...
Последното прелитане на сондата Касини“ край Южния полюс на Енцелад
Коментари Харесай

Гейзерите на Енцелад неочаквано започнали да „пресъхват“

Последното прехвръкване на сондата „ Касини “ край Южния полюс на Енцелад – Сатурновия сателит с топлия подледен океан, ненадейно посочило, че неговите гейзери са отслабнали спрямо 2005 година.

Това са декларирали представители на НАСА на конференцията на Американския геоложки съюз в Сан Франциско.

„ Напълно е допустимо пукнатините, през които водата от гейзерите се движи към повърхността, последователно да стават все по-тесни с натрупването на материал по техните стени. Но въпреки това, остава неразбираемо по какъв начин тези гейзери въобще работят “, споделя Андрю Ингерсъл (Andrew Ingersoll) от Калифорнийския софтуерен институт в Пасадена (САЩ), представен от Space.com.

Както споделя Ингерсъл, първите следи от гейзери на Енцелад са били открити от „ Касини “ още през 2005 година, когато сондата таман пристигнала в системата на Сатурн. Откритите от нея „ тигрови линии “ на южния полюс на спътника изхвърляли в Космоса огромно количество вода и пясък, образувани, както изяснили планетолозите, напълно неотдавна в топлия и солен океан под ледовете на тази Сатурнова луна.

В началото на тази година „ Касини “ се сближи на съвсем рекордно близко разстояние с Енцелад и прелетя единствено на 40 километра от неговата повърхнина край южния полюс на луната, което му разрешило да се „ гмурне “ във водата, изхвърляна от гейзерите, и да изучи детайлно нейните свойства.

Тези наблюдения, дружно с други относително свежи фотоси, разкрили нещо ненадейно – оказало се, че от 2005 година мощността на гейзерите на Енцелад е спаднала с 30-50%.

Една от аргументите за това, по думите на Ингерсъл, може да бъде, с изключение на „ зарастване “ на тигровите линии, и това, че налягането на водата в подледния океан на Енцелад циклично нараства и спада. Подобни амплитуди би трябвало да са задоволително дълги и мудни, с цел да се държат по сходен метод гейзерите на Енцелад, което е още по-слабо евентуално, в сравнение с струпване на наноси в пукнатините на неговия мразовит щит.

От друга страна, наблюденията, които през 2013 година е провела друга група учени, работещи с „ Касини “, са открили, че силата на изхвърляне на гейзерите на Енцелад зависи от ситуацията на планетата на орбита. Колкото по-далече се намира луната от Сатурн, толкоз по-силно върху нея работят приливните сили, пораждани от гравитационното взаимоотношение с „ властелина на пръстените “, и толкоз повече се разтварят тигровите линии.

Възможно е, както признава Ингерсъл, този механизъм по някакъв метод да е задействан в настоящото „ пресушаване “ на гейзерите. И въпреки всичко, каквато и да е повода за този спад, акцентира ученият, неговото битие никога не значи, че гейзерите на Енцелад ще изчезнат в скоро време.

Докато не разберем аргументите на този спад и самия механизъм на работата на „ тигровите линии “, ще бъде извънредно комплицирано да кажем нещо несъмнено, заключава планетологът.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР