Последното, което чух от председателя на парламентарната група на президента

...
Последното, което чух от председателя на парламентарната група на президента
Коментари Харесай

Генерал, критик на Зеленски: Ако бяхме защитили Крим, никаква инвазия нямаше да има

" Последното, което чух от ръководителя на парламентарната група на президента е, че избори през 2024 година няма да има ". Това съобщи някогашният началник на украинската работа за сигурност и някогашен началник на военното разузнаване на Украйна военачалник Игор Смешко във връзка на идните президентски избори в Украйна, която е във война, оповестява Би Ти Ви.

Мандатът на президента на Украйна Володимир Зеленски изтича след едвам два месеца, а през март следващата година в Украйна би трябвало да има избори.

В края на ноември Давид Арахамия, ръководителят на парламентарната секта на партията " Слуга на народа " съобщи, че през 2024 година в Украйна няма да има президентски, парламентарни или локални избори.

" Не мисля, че следващата година въобще може да има избори: нито президентски, нито парламентарни, нито локални ", сподели той.

Очаква се Върховната Рада на Украйна да вземе окончателното решение.

Самият Смешко е измежду критиците на Зеленски. Вярва, че Украйна е можела да се приготви за войната и да не допусне да бъде окупирана част от територията ѝ. Той обаче подлага на критика като цяло наивността на президентите на Украйна след 2014 година поради това, че не са осъзнавали очевидното - след Крим и Донбас, Русия има за цел цяла Украйна.

" Първо не беше извършена цялостна готовност. Ние не разгърнахме запасите си преди нахлуването. Още преди този момент - през 2014 година ние не защитихме Крим. Имахме задоволително сили да се пазиме в Крим. Ако се бяхме защитавали в Крим, никаква инвазия в Донецк и Луганск нямаше да има. Не се подготвихме за стратегическа защита. През 2022 година от трите съществени посоки, от които нахлуха руснаците трябваше в точния момент да се разпрострат оперативно стратегическите запаси. Трябваше да се изградят съответните фортификационни уреди и минни полета. Знаете, че Украйна може да създава най-хубавите ракети в света, високоточни. Не успяхме в точния момент да сложим ВПК на военни релси, въпреки че войната към този момент вървеше 8 години ", разяснява Смешко.

" Моята персонална позиция е, че в случай че Русия желае неутралитет на Украйна, подписваме в рамката на Будапещенския меморандум, гаранции за целостта на Украйна, в случай че тя ще остане неутрална. Ние възвръщаме системата от интернационалните контракти, допълваме ги с нов, в случай че НАТО подсигурява нашата сигурност. Ако Русия се опасява, че на територията на Украйна ще има някакви бази, добре, няма да има никакви бази. Но възстановете нашата територия напълно. И като знаете, че има казус, когато сте ни нападнали, ние би трябвало да имаме нов поръчител, без да сме сме част от НАТО. Всичко на този свят все в миналото се прави за първи път ", разяснява още той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР