Последно поколение 128-срезов компютър-томограф Сименс и дигитален графично-скопичен рентгенов апарат

...
Последно поколение 128-срезов компютър-томограф Сименс и дигитален графично-скопичен рентгенов апарат
Коментари Харесай

Образна диагностика от бъдещето в УМБАЛ Александровска

Последно потомство 128-срезов компютър-томограф " Сименс " и цифров графично-скопичен рентгенов уред „ Шимадзу " са най-новите придобивки в Александровска болница и през днешния ден бяха публично показани в Клиниката по образна диагностика, в наличието на зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов, ректорът на Медицински университет - София акад. Лъчезар Трайков, деканът на Медицински факултет към МУ проф. Димитър Буланов, представители на БЛС, АЯР, сътрудници и сътрудници. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от Тивериополският свещеник Тихон, патриаршески викарий на Негово Светейшество Неофит Митрополит Софийски и Патриарх Български.

Изпълнителният шеф на лечебното заведение проф. Атанас Йонков приветства присъстващите и благодари на принципала (Здравното министерство) за оказаната финансова поддръжка. В словото си той посочи, че има нещо алегорично в това, че зоната, в която е разположена най-новата цифрова образно-диагностична инсталация, е топлата връзка, която свързва двата хирургични блока, известна измежду чиновниците като „ моста ".

„ Нека принесем тази символика към актуалният миг и новата съвременна инсталация да бъде мост към живота! „ Мостът " да бъде преход към нуждаещите се да получат здраве ", прикани проф. Йонков.

„ Мога да кажа, че сме доста горди с сполучливо осъществения план, който води до цифровизация, до развиване на технологиите, до образование на студентите, затваря цикъла в диагностиката на пациентите, оказва помощ за поддържането на спешността и потвърждава, че Университетска болница „ Александровска " е и ще бъде флагман на университетската медицина в България ", съобщи зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Началникът на Клиниката по образна диагностика доцент Мартин Крупев изрази удовлетворение от новите придобивки, като съобщи, че е изключително благополучен поради младите сътрудници, които през цялото време на професионалния си път ще иматвъзможността да работят с качествена и модерна инсталация. Той пожела на всички здраве и никой да не употребява персонално услугите на тези машини.

До края на годината в УМБАЛ „ Александровска " ще бъдат пуснати в употреба още един рентгенов уред от същия клас, както и единствена по рода си рентгенова система вид С-рамо за екстракорпорални литотрипсии „ Дорниер " към Клиника по урология. Апаратите са на обща стойност близо 5 млн. лв., обезпечени от Министерството на здравеопазването, според контракт за даване на целева дотация за финансови разноски на държавните лечебни заведения. Всеки един от апаратите е екипиран с съвременни софтуерни и софтуерни решения, посредством които доста ще се усъвършенства качеството на диагностичния и лечебния развой за пациентите във всяка една от лечебните структури на болничното заведение.

Рентгеновите апарати са снабдени с високочувствителни цифрови детектори, посредством които облици с висока разграничителна дарба се пресъздават в действително време, както и програмен продукт за спомагателна пост-обработка на облика, с което доста се уголемяват клиничните приложения на апаратите.

128-срезовият компютър-томографът SOMATOM go.Top от последно потомство е с опция за осъществяване на прецизни образни проучвания в необятен набор клинични области (ангиология, кардиология, онкология и др.). Той разполага с характерности, които разрешават проучването да се прави по-бързо и с по-ниско лъчево натоварване за пациента от общоприетото. В същото време се получават облици с извънредно високо качество и диагностична стойност, а новаторските техники за ръководство (изкуствен интелект) улесняват работата медицинския личен състав и усъвършенстват комфорта на пациента.

Помещенията, в които пациентите ще бъдат обслужвани, са напълно реновирани, с цялостна замяна на подовата настилка, на таваните и на няколко типа съоръжения (осветление, климатизация, електроинсталация).

Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ " Александровска " е най-старото рентгеново поделение у нас. Само няколко години след откриването на рентгеновите лъчи, Александровска болница е първото лечебно заведение, което закупува рентгенов уред. Днес, екипът ѝ обезпечава цялата гама рентгенови и образни проучвания на пациенти по неотложност, наложителен банкет и на приети в болница пациенти, 24 часа в денонощието. Годишно през клиниката минават повече 22 000 индивида за образно-диагностични проучвания.

С новото модерно съоръжение УМБАЛ „ Александровска " затваря една страница от историята си, обвързвана с потреблението на остаряла и амортизирана инсталация и напълно минава към цифровизация, опция за обслужване на по-голям брой пациенти и обезпечаване на по-прецизна диагностика. Лечебното заведение се трансформира в конкурентна база и за образование на разнообразни специализанти в региона на образната диагностика.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР