Последният мъжки северен бял носорог в света почина в Кения

...
Последният мъжки северен бял носорог в света почина в Кения
Коментари Харесай

Светът згуби последния си мъжки северен бял носорог

Последният мъжки северен бял носорог в света умря в Кения откакто здравето му се утежни доста, съобщи Би Би Си, цитирайки грижещите се него експерти от страната.

Животното бе на 45 години и се споделяше Судан. То живееше в резервата " Ол Пейета " в страната. Било е евтанизирано в понеделник след като проблемите със здравето му, провокирани от възрастта, са го въвели в тежко положение. 

Възрастта на Судан се равнява на 90 човешки години. Той е бил лекуван за дегенеративни промени в мускулите и костите, съчетани с тежки кожни рани. През последните 24 часа не е бил в положение да се изправи на крайници и е страдал доста. След гибелта му от типа северен бял носорог на планетата остават само два екземпляра - и двата са женски. Това са неговите дъщеря и внучка.

Теоретично, гибелта на Судан подсигурява изгубването на този подвид носорог. Въпреки това учените са събрали генетичен материал от него и работят върху създаването на техники за ин витро оплождане за опазване на подвида.

 

It is with great sadness that Ol Pejeta Conservancy and the Dvůr Králové Zoo announce that Sudan, the world’s last male northern white rhino, age 45, died at Ol Pejeta Conservancy in Kenya on March 19th, 2018 (yesterday). #SudanForever#TheLoneBachelorGone#Only2Leftpic.twitter.com/1ncvmjZTy1

— Ol Pejeta (@OlPejeta) March 20, 2018

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР