Последните три месеца коалиция Зелен рестарт посветихме на темата за

...
Последните три месеца коалиция Зелен рестарт посветихме на темата за
Коментари Харесай

Саша Безуханова: Една четвърт от хората не се отопляват през зимата и не се охлаждат през лятото

Последните три месеца коалиция " Зелен рестарт " посветихме на тематиката за енергийния преход и за това какъв би бил систематичният метод за един дълготрайно резистентен енергиен преход в страната ни. Съществен аспект на енергийния преход е превъзмогването на енергийната беднотия. В момента повече от 1/4 от семействата в България не могат пълноценно да се отопляват през зимата и да се охлаждат през лятото, което има здравословен резултат върху хората. Това сподели Саша Безуханова – създател на MOVE.BG и основател на Коалиция " За зелен рестарт ", в предаването " Човекът на фокус " на Радио " Фокус ". 

Тя уточни, че в обществения разговор тематиката е сведена до това каква ще бъде ориста на въглищните централи и ориста на заетите в този отрасъл.

" Всъщност енергийният преход допуска и стратегия от промени и начинания за реализиране на енергийна успеваемост на стопанската система, за превъзмогване на енергийната беднотия. Предполага също по този начин вложения в различни източници с най-малък отпечатък в природата и мъдро потребяване на силата ", съобщи Безуханова. 

Тя съобщи, че на експертна среща сред представители на науката, бизнеса и медии са дефинирани над 150 съответни хрумвания за енергиен преход. На нея са адресирани пет значими тематики: основаване на енергийни общности, проблеми на енергийната беднотия и енергийната успеваемост, стабилно потребление на биомаса, въглищните региони и справедливият преход в тях и по какъв начин се стимулират хората.

" Ние доста се надяваме да се реализира единодушие за промени и систематичен метод към тази тематика в Народното събрание и на институционално равнище. Спешно има потребност да се започва и нормативно да се уреди работата по основаване на благоприятни условия за развиване на такива енергийни общности ", разяснява Безуханова.  

Друг доста значителен аспект на енергийния преход е превъзмогването на енергийната беднотия, изясни тя:  " В момента повече от 1/4 от семействата в България не могат пълноценно да се отопляват през зимата и да се охлаждат през лятото, което има здравословен резултат върху хората, само че има резултат и върху стопанската система и обществените и здравни системи и фондове, които ние групово плащаме. Така че този въпрос допуска също доста, доста незабавно адресиране и решения. Всички имаме роля – политическото равнище, науката, която да способства с по-добри резултати, има роля бизнесът, който да влага мъдро, да мери своя отпечатък и да минава към по-нискоенергийни фактори, имаме роля и ние, жителите, от позиция на потреблението ни ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР