Последните седмици за китайската космонавтика никак не бяха добри. През

...
Последните седмици за китайската космонавтика никак не бяха добри. През
Коментари Харесай

Съдбовният ден за космонавтиката на Китай е пред нас

Последните седмици за китайската космонавтика по никакъв начин не бяха положителни. През месец март ракетата “Лонг Марч 7А ” претърпя повреда. Последва я “Лонг Марч 3B ” през април. Да забележим какъв ще бъде май и дали на китайска земя ще настане галактически парадайс. 

Разработката на “Лонг Марч 5 ” мина през съществени тествания. За пръв път ракетата хвърча на 3-ти ноември 2016 година Полетът беше сполучлив, само че на косъм от повреда, защото настъпи отклоняване от работата на горната степен. Катастрофата настъпи по време на втората задача, на 2-ри юли 2017-та. Отне цели две години и половина на китайската ракета да се завърне в употреба. Демонстрационният полет през декември 2019-та завърши с триумф.

Какво ни чака на следващия ден? Полет на нова версия на “Лонг Марч 5 ” без горна степен, само че с първообраз на новия пилотиран транспортен съд, зареден с гориво. Мисията ще е доста сходна с тази на “Орион ” на НАСА през 2014-та година, когато корабът хвърча в междинна околоземна орбита, на разстояние 5 800 километра от Земята. Засега Съединени американски щати е единствената страна, която е демонстрирала дарба да изпраща галактически кораби за пилотирани цели, в тестов безпилотен или в пилотиран режим, оттатък рамките на ниската околоземна орбита – не приказваме единствено за “Орион ” през 2014-та, само че и за пилотираните кацания на Луната в интервала сред 1969-та и 1972-ра година. Най-близки до тези достижения са задачите “Зонд ” на Съюз на съветските социалистически републики през 60-те години до Луната, защото “Зонд ”-овете са представлявали окастрени “Союз ”-и. 

Евентуален триумф на Китай ще приближи космонавтиката на страната една стъпка по-близо до тази на Съединени американски щати или на Съюз на съветските социалистически републики в най-славните му галактически десетилетия. 

Не можем да омаловажим достиженията на китайците през миналите години. Те съумяха да изпратят хора в космоса, дори направиха мини-станции в ниска околоземна орбита и изстреляха няколко роботизирани експедиции до Луната. Но всички тези достижения бяха реализирани с лекотоварни и среднотоварни ракети. Това е максимумът, който може да се реализира. 

Китай има потребност от триумф на следващия ден. Ако полетът е сполучлив, пътят към китайските пилотирани задачи към Луната, към градежа на огромна станция в околоземна орбита, към амбициозни луноходи и марсоходи, към възвръщаеми галактически задачи ще бъде открит. 

Ако ли не… тогава няма подозрение, че ще последват отлагания. Последният път космонавтиката на Китай се забави с две години и половина. Колко ли време ще отмине в този момент? 

Утре ще е под напрежение ден за китайските експерти. Съдбата е в техните ръце. А за нас остава единствено да разясняваме това, което следва да се случи.

Подкрепете положителните вести! Можете да подпомогнете Светослав Александров и КОСМОС БГ в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР