Последните развития около връщането на Охридската архиепископия към канонично общение

...
Последните развития около връщането на Охридската архиепископия към канонично общение
Коментари Харесай

Гръцката църква сериозно възразява срещу действията на Сръбската патриаршия за църквата в Скопие

Последните развития към връщането на Охридската архиепископия към канонично общение с другите православни църкви с решение на Вселенската патриаршия, както и дейностите на Сръбската патриаршия, която се пробва да сложи въпроса за даване на автокефалия, са били тематика на вчерашното съвещание на Постоянния св. Синод на Гръцката православна черква, оповестява „ Катимерини “, като се базира на известие на синода.

Гръцката православна черква изрича задоволство от метода, по който Фенер (Вселенската патриаршия) е подходил към въпроса, доколкото в решението си той е дал отговор на упования на гръцкия клир и народ и не е употребявал определението „ Македония “ и производните му. Вместо това е определен терминът „ Охридска архиепископия “. Постоянният св. Синод показва удовлетворение и от ясното споменаване от Вселенската патриаршия на границите на Охридската архиепископия, с което се дава отговор на възможни иредентистки упоритости.

В същия смисъл гръцкият Св. Синод показва съществени възражения и запаси към дейностите на Сръбската патриаршия. Резервите на Гръцката черква са на три нива: към потреблението на термина „ Македонска православна черква “ от Сръбската патриаршия, към споменаването на „ диаспора “ на Охридската архиепископия, което съдържа в себе си концепцията за иредентизъм, и към опцията за даване на автокефалия от Сръбската патриаршия, доколкото съгласно гръцкия синод „ само способена за дава автокефалия е Всесветата Вселенска патриаршия “.

„ Накрая, Светият синод (на Гръцката църква) пожелава на йерархията на Светата Охридска архиепископия, водена от почитаемия архиепископ господин Стефан, да употребява градивно завръщането си в църковното общение и повдигането на схизмата, като заобикаля по-стари етнофилетични искания, които също така са наказани от целия православен свят като разкол от Светия и Велик събор в Константинопол през 1872 година “, акцентира св. Синод на Гръцката православна черква.

Цариградският събор от 1872 година е призован във връзка на оповестяването на независимостта на Българската екзархия. На него екзархията е оповестена за схизматична, а образуването на църковни йерархии на етнически симптом е оповестено за разкол, наречена „ етнофилетизъм “.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР