„Последните няколко дни направихме плащане за големите инфраструктурни обекти и

...
„Последните няколко дни направихме плащане за големите инфраструктурни обекти и
Коментари Харесай

Иван Шишков: Намерихме хаос на АМ Хемус, строежът изостава

„ Последните няколко дни направихме заплащане за огромните инфраструктурни обекти и ги извадихме от икономическата кома, в която бяха изпаднали. На процедура строителството е възобновено, в случай че желаете може да го назовем и втора първа копка. “ Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по време на ревизия на строителството на третия сектор на автомагистрала „ Хемус “. В инспекцията участваха и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Захари Христов, ръководителят на УС на АПИ инж. Иво Иванов и изпълнителният шеф на „ Автомагистрали “ ЕАД инж. Иван Станчев.

Министърът назова „ идиотия “ досегашното отношение към строителството на аутобана. И изясни, че на процедура е изгубено доста време, в което освен че се е строяло с доста мудни темпове, само че и е трябвало да бъдат направени промени в плановата документи, които към момента не са подготвени.

„ За няколко от мостовите уреди се е стигнало до извода, че планът би трябвало да бъде изменен по този начин, че да бъде по-удачно според съществуващия терен, в което няма нищо лошо”, сподели Шишков. „ Лошото е, че се е изгубило извънредно доста време, а аз съм извънредно сензитивен на тематика освен качество, само че и на тематика периоди “, добави той.

Министърът заяви, че ще изиска да бъде направена доста точна сметка това закъснение какъв брой ще бъде във времето и до какво ще докара.

„ Това, за което можете да разчитате на новото управление и на Министерство на регионалното развитие, и на „ Автомагистрали “ ЕАД е, че тези затлачени планове ще бъдат оптимално бързо прегледани и в случай че всичко е наред ще бъдат утвърдени, тъй че да не се пречи на периодите за осъществяване на строителството “, беше безапелационен Шишков.

По думите му в края на третия сектор на Автомагистрала „ Хемус “ – при пътния възел с пътя Плевен - Ловеч на процедура свършва разрешението за градеж на автомагистрала „ Хемус “ и „ същинското строителство “ на аутобана.

„ Истината е тази – автомагистрала „ Хемус “ се строи до тук. Зад нас, на към 200-300 м, стартира този безпорядък, който намерихме в построяването на „ Хемус “ – противозаконното строителство на четвърти и пети сектор и същинската строителна заблуда на седми и осми сектор, за които няма и трасе “, акцентира районният министър.

Той беше безапелационен, че има решение по какъв начин да бъде оправено всяко нещо, открито още в предходния длъжностен кабинет, и посочи, че към този момент е финализирано отчуждаването на парцелите за четвърти и пети сектор. Архитект Шишков заяви и че към този момент са оповестени за публично разискване промени в Закона за устройство на територията, с които да бъдат оповестени за търпими позволените противозаконни градежи посредством инхаус по времето на ГЕРБ.

„ Надявам се идващото Народно заседание да утвърди този текст на промени или сходен на него, с цел да може да се продължи автомагистрала „ Хемус “, сподели още Шишков. И даде обещание на строителите да бъдат проверявани всеки ден, както това се прави във връзка с изпълнителя на интерконектора.

Министърът уточни, че обстановката с изоставените уреди по секторите в градеж на автомагистралата към момента не е сериозна, само че е на ръба да стане такава. Затова ще изиска от изпълнителите да създадат явен график на строителството.

След инспекцията министърът заяви две положителни вести – едната, че секторът от Автомагистрала „ Хемус “ сред Буховци и Белокопитово ще бъде пуснат за придвижване до края на месеца или началото на октомври. И другата – от през днешния ден за придвижване към този момент е пуснат тунел „ Ечемишка “, който беше в дълъг ремонт.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР