Последните години значително промениха живота на човечеството. Забраните и ограниченията,

...
Последните години значително промениха живота на човечеството. Забраните и ограниченията,
Коментари Харесай

Как може директно да прескочим от Литва в Полша, въпреки стотиците километри

Последните години доста трансформираха живота на човечеството. Забраните и рестриктивните мерки, които наложи невижданата в съвремието ни пандемия от COVID-19, накараха хората да търсят всевъзможни различни способи да споделят и влизат във връзка между тях.
 Коронавирусът, Естония, Латвия, Литва и решението, което взеха трите страни
" Желязната завеса " на Литва, Латвия и Естония

Решението, което взеха трите страни

Сред най-любопитните безспорно е построяването на портал, свързващ непосредствено два европейски града, ситуирани на стотици километри един от различен.

И даже да звучи като сюжет от научнофантастичен филм, факт е, че порталът съществува - в действителност, съставлява авангардна арт апаратура, хвърляща " мост " сред градовете Вилнюс и Люблин.


Порталът е социална атракция, която дава опция на жителите на литовската столица Вилнюс и полския град Люблин, които са разграничени от 600 км, да бъдат в непрекъсната връзка едни с други. Той дава едно необикновено образно преживяване, показвайки в действително време картини и моменти от всекидневието на всеки един от двата града - сходно на непрекъсната видеоконферентна връзка. Това се реализира благодарение на два огромни екрана, всеки от които е с тежест от 11 тона, и непрекъснато настоящи камери.

Любопитният план е създаден в продължение на пет години от инженери от Техническия университет на Вилнюс, а главната концепция е на литовския вложител и бизнесмен Бенедиктас Гилис и неговата едноименна фондация, написа MSN.

За основателите порталът е самобитна покана за превъзмогване на предразсъдъците и разликите сред хората и метод за директна връзка сред тях. Интересно е, че концепцията за него се ражда още преди пандемията от COVID-19, само че точно тя дава повече смисъл на самодейността.

И въпреки сходна авангардна творба да не ни дава опцията да се пренасяме непосредствено от една точка на Земята в друга, въпреки всичко концепцията за портал, свързващ в действително време две народи и два разнообразни свята, е несъмнено истинска. Затова може единствено да приветстваме упоритостите на основателите на плана в бъдеще да слагат сходни съоръжения в разнообразни точки на Европа и даже по целия свят.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР