Последните дни донесоха сериозна ескалация на напрежението между САЩ и

...
Последните дни донесоха сериозна ескалация на напрежението между САЩ и
Коментари Харесай

Ще плащат ли данъци в Европа американските техологични гиганти

Последните дни донесоха сериозна ескалация на напрежението сред Съединени американски щати и Европейският съюз. Горивото в комерсиалния спор сред съдружниците са желанията на някои европейски страни да таксуват с по този начин наречения цифров налог рекламните доходи на Айти колоси като Facebook, Google, Епъл и Амазон. Особено дейна е Франция, което докара до изказване от американска страна, че ще вкара мита за някои обичайни френски артикули. Това провокира и обединена европейска реакция.

От тях и от гибелта няма избавяне. Рано или късно застигат всеки. Дори и най-трудно уловимите, съвсем безплътни компании, които упражняват активността си в цифровото пространство. Технологичните колоси генерират облаги в разнообразни страни по света, без съвсем никакво наличие на място. Особен тип активност, който изисква и изключително законодателство. Натрупването на данни, непрекъснатото търсене на информация от потребителите в интернет и бързо разрастващите се платформи за търговия генерират изцяло действителни средства и мощни позиции за фирмите, чиито сървъри прекрояват понятията за граници и сфери на въздействие.
Паскал Сен Аман, специалист по данъчно облагане: В един световен пейзаж, който се разпада под натиска на активността без граници, облагането с налози стартира да се трансформира в сполучлива история. G20 постави завършек на банковата загадка, автоматизираната замяна на информация сред проверяващите органи е реалност, разпоредбите за интернационално облагане стартират да се обновяват на фона на дигитализирането на стопанската система. Има страни, които споделят, че би трябвало да се търсят решения. Има страни, които желаят да работят дружно в тази посока, тъй че решения би трябвало да се намерят. Каква другояче е алтернативата? Хаос.
Европейското законодателство направи няколко героични опита да очертае обща данъчна рамка за софтуерните корпорации. Труден развой - от начало до край, който прочее не се вижда. След като съединението на европейско равнище не направи силата, някои страни се заеха сами да дефинират параметрите на налозите върху виртуалната активност на фирмите. Франция стана пословична през последната година с упоритите опити за облагане с три % от виртуалния оборот. От Гугъл и сие търсачки и оператори на големи бази обществени и търговски данни, несъмнено, възроптаха. Отвъд океана пристигнаха предизвестия, че сходни стъпки могат да доведат до в допълнение облагане на напълно действителни френски артикули с ясно изразено кулинарно наличие - като сирене и вино, да вземем за пример.

Въпреки това наклонността за облагане на виртуалната активност притегля вниманието и напъните на от ден на ден страни. В последна сметка, гибелта и налозите се оправят с кого ли не от епохи наред. Но би трябвало да признаем, че даже и те се смущават от достиженията на софтуерния ни век и от въпросите, които те слагат. Като тези: по какъв начин да уловиш нещо безплътно, да го категоризираш и да го накараш да се регистрира в несъмнено време и на несъмнено място?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР