Последната работеща въглищна мина в Норвегия на важния от геополитическа

...
Последната работеща въглищна мина в Норвегия на важния от геополитическа
Коментари Харесай

Норвегия няма да затваря последната си въглищна мина

Последната работеща въглищна мина в Норвегия на значимия от геополитическа позиция Арктически архипелаг Свалбард ще остане в употреба до 2025-а, тъй като енергийната рецесия принуждава страните да удължават живота на замърсяващите околната среда технологии. Държавната минна компания " Сторе Норске " разгласи на 2 септември, че е възнамерявала да приключи добива на въглища от " Мина 7 " през есента на 2023-а, само че ще отсрочи затварянето й до лятото на 2025-а. " Преди нямаше опция находището да работи на облага, само че обстановката е радикално друга през днешния ден ", разяснява шефа на " Сторе Норске " - Анете Малм Юстад.

Свалбард е демилитаризиран архипелаг - норвежка територия  - едно от най-важните геополитически места в Арктика. Според свалбардския пакт от 1920-а, подписалите го страни, сред които и Русия, имат право да реализират комерсиална интензивност на него. Москва има въглищна мина в Баренцбург на Свалбард, която притегля все по-голямо внимание след нахлуването в Украйна през февруари, тъй като в нея работят и руснаци и украинци.

Няколко норвежки политици упорстват левоцентристкото държавно управление на страната да запазят работеща норвежката мина с претекст, че в случай че Осло се откаже от нея, това ще даде предимство на Русия. Това обаче е в прорез с норвежките зелени упоритости до момента в който балансира статуса си на най-едрия европейски производител на недопечен нефт и природен газ с въвеждането на щадящи околната среда решения като електрически коли. В тази връзка държавният петролен фонд на Норвегия, чийто активи се правят оценка на 1.2 трлн. щ. $, получи предписание да продаде всичките си инвестиции във въглищни мини и в консуматори на горивото през 2015-а.

" Сторе Норске " осведоми на 2 септември, че ще остави мината, в която работят 52 души, отворена откакто реализира съглашение с немска компания за химикали да купува въглища за индустриалното си произвеждане до лятото на 2025-а. Което, по оценка на управлението на минното сдружение, е положително решение за всички страни, тъй като добивът на въглища се чака да е доходоносен и с невисок пазарен риск.

Норвежкият министър на индустрията Ян Кристиан Вестре, който през май се опълчи на концепцията за удължение на живота на находището, разяснява за норвежкото радио NRK, че в тази " извънредно несигурна геополитическа обстановка " Норвегия би трябвало да поеме отговорност за доставката на витално значими първични материали.

Свалбард е една от най-бързо затоплящите се елементи на планетата. Осло бе насила да укрепи сигурността на Глобалното зърнено вместилище, предопределено да пази разнообразни сортове семена по света, откакто то бе наводнено 10 години след основаването му. Становището на Норвегия, че архипелагът е нейна суверенна територия и тя само има право да лови риба и да добива недопечен нефт в нея, се оспорва освен от Русия, само че и от Европейския съюз и Англия. " Сторе Норске " пък навлиза в туристическия и в имотния бизнес в опит да сътвори задоволително бизнес благоприятни условия за опазване на задоволително и устойчиво норвежко наличие на архипелага.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР