Последиците от земетресението в Измир миналия петък насочиха вниманието към

...
Последиците от земетресението в Измир миналия петък насочиха вниманието към
Коментари Харесай

Ако стане земетресение в Истанбул, кой ще бъде засегнат?

Последиците от земетресението в Измир предишния петък насочиха вниманието към заплахата от възможен мощен трус в региона на Истанбул, какъвто учените от дълго време предвиждат в околните години, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
" Ако стане земетресение в Истанбул, кой ще бъде обиден? ", пита в заглавие турският в. " Сьозджу ". Според изданието както популацията, по този начин и износеността на постройките в Истанбул е три-четири пъти по-голяма спрямо Измир.

След мощното земетресение на 17 август 1999 година специалистите предвидиха, че има възможност от 65 % в период до 30 години в Истанбул и региона на Мраморно море да стане земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер. 21 години от този период са към този момент зад тила ни, написа вестникът и слага въпроса какъв брой квалифициран е през днешния ден Истанбул за едно мощно земетресение.

В турския мегаполис има общо 1 166 000 здания. Според създаден от общината на града и експерти от други институции сюжет при земетресение от 7,5 по Рихтер 48 хиляди от тях ще понесат доста тежки или тежки провали, а 194 хиляди - междинни или по-повърхностни вреди. Това значи, че 22,6 на 100 от постройките ще се срутят и ще бъдат нанесени стопански загуби на стойност 120 милиарда турски лири, пресмята вестникът.

" След Измир погледите още веднъж се насочиха към Истанбул ", написа по тематиката и в. " Йеничаг ". Изданието оповестява за почнали инспекции в Истанбул на устойчивостта на постройките, откакто над 100 души починаха вследствие на разрушенията в Измир при земетресението в Егейско море в петък.

Общината в истанбулския квартал Багджълар е подхванала дейности за определяне на устойчивостта на постройките. Анализът се прави по искане на жителите, като в случаите, когато те са в затруднено материално състояние, проучването е за сметка на общината, разяснява " Йеничаг ".

Геологът проф. Осман Бекташ пък е на мнение, че земетресението в Измир е предизвестие за региона на Източното Черноморие, написа в. " Джумхуриет ". Ученият счита, че земетресенията в Грузия преди три години са задействали разлома в региона, повишавайки риска от земетресение.

 Германски сеизмолог: Вероятността за мощно земетресение край Истанбул е 70% Виж още

Според него е неправилно схващането, че този регион на Турция е най-защитен от трусове. По думите му в региона на окръг Трабзон, Североизточна Турция, е допустимо да стане трус, чиито последствия ще са съизмерими и даже по-тежки от тези в Измир.

Експертът обръща внимание и на особеностите на земята в региона на Трабзон, характеризиращ се с мека почва и свлачищни процеси. Това, по думите му, утежнява в допълнение ситуацията в този завършек на Турция по отношение на обстановката в Измир. Проф. Бекташ счита, че би трябвало да бъде осъществена инспекция на устойчивостта на постройките в този регион, изключително на тези, строени преди 1999 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР