Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениер похвали министър-председателя на

...
Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениер похвали министър-председателя на
Коментари Харесай

Ховениер: Проектът за АСО е в съответствие с Конституцията на Косово

Посланикът на Съединени американски щати в Косово Джефри Ховениер похвали министър-председателя на Косово, че е схванал незабавната обстановка, която изисква моментът, и сподели по какъв начин Албин Курти е приел споразуменията в тяхната целокупност, в това число плана на Асоциацията на сръбските общини (АСО), давайки гаранция, че планът, препоръчан от Европейски Съюз, е добър и е в границите на Конституцията на Косово, заяви „ Албениън пост “.


" Както знаете, уставът е импортиран от Европейски Съюз, само че Съединени американски щати също са част от него. Ние считаме, че той изцяло зачита Конституцията на Косово. Нашата позиция е, че АСО би трябвало да е в границите на конституцията на Косово, да е в сходство с решението на Конституционния съд, да няма изпълнителна власт. Тя няма да бъде нов държавен пласт ", съобщи Ховениер.

Той добави, че Съединени американски щати считат, че " планът, възложен на Косово, дава отговор на всички тези критерии. Той е написан по метод, който е в сходство с Конституцията, само че има единствено един метод да се потвърди това и това е решението на Конституционния съд ".

Посланикът се оплака, че " нервността " към плана е непотребна, защото " уставът ще отиде в Конституционния съд ".

Ховениер се изрече позитивно и за Курти, като съобщи, че " министър-председателят признава готовността си да одобри съглашението в неговата целокупност преди няколко седмици " и че " работим и за превръщането на Асоциацията в детайл от една по-всеобхватна тактика в необятен проект, тъй като това няма нищо общо с АСО. То се отнася до осъществяването на всички отговорности от страна на Косово и Сърбия, Основното съглашение и Охридското приложение ".

На американския посланик не му хареса, че има доста хора, които разискват плана на хартата, когато тя към момента не е обществена, с цел да бъде прочетена първо.

" Учуден съм от броя на хората, които поясняват плана, които към момента не са го виждали. Това е необичайно. Тези, които не са виждали плана, нямат доста място за разискване ", съобщи Ховениер.

Говорейки за невъзможността да се прочете планът, защото той не се разгласява от държавното управление на Косово, посланикът съобщи, че " тук няма нищо скрито, само че дипломатическите договаряния и дипломатическият ангажимент постоянно са в тази форма, с цел да бъде сложено на масата по-добро схващане сред страните ".

" Навсякъде преди този момент е имало неща, които са били поверителни. В подобаващ миг обществеността ще има опция да получи достъп до проектоустава ", сподели дипломатът.

Американецът още веднъж акцентира обстоятелството, че в този момент са сложни времена и е незабавно сега да се пристъпи към бърз прогрес.

" Ако прочетете взаимното изказване на Макрон, Шолц и Мелони, те употребяват фрази като " незабавно ", " допустимо най-скоро ". Следователно има такава обстановка, тя би трябвало да се придвижи незабавно, няма причина Косово да не придвижи напред този статут ".

В края на късата конференция Ховениер попита по какъв начин АСО може да се смята за автономност на сърбите, когато тя " не образува нов пласт, няма изпълнителна власт и би трябвало да бъде в границите на Конституцията на Косово "?

" Не виждам по какъв начин може да има автономност при тези условия. Проектът за статут удостоверява критериите, които споменахте нагоре ", удостовери американският дипломат./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР