Посланикът на Азербайджан в България - Наргиз Гурбанова, изпрати до

...
Посланикът на Азербайджан в България - Наргиз Гурбанова, изпрати до
Коментари Харесай

Посолството на Азербайджан с разяснения по случая "Мхитарян"

Посланикът на Азербайджан в България - Наргиз Гурбанова, изпрати до bTV писмо с обяснения по отношение на две публикации за финала на Лига Европа. В столицата Баку на 29 май един против различен се изправиха " Арсенал " и " Челси ", а в състава на " топчиите ", които изгубиха, не беше арменецът Хенрих Мхитарян.

Ето и цялата позиция на посланика на Азербайджан:

" Финалът е впечатляващо събитие, което сплотява футболните почитатели по света и получи огромен и гръмък отзив в българските и международните медии.

Притеснена съм, че попаднах на публикациите " Защо Мхитарян не може да влезе в Азербайджан " и " Дерби на Лондон на арената в Баку и с европейски залог " от 29 май 2019 година, в които има значими фактологически пропуски и неправилни тълкувания на обстановката към финала на Лига Европа, на който хазаин беше моята столица. В отговор на изказванията, изразени в публикациите, и за ваше облекчение, бих желала да ви показва съществени точки от позицията на Азербайджан:

1. Като хазаин на финала в Шампионската лига, Азербайджан обезпечава сигурността на всички играчи, включително и на полузащитника на " Арсенал " Херних Мхитарян и почитателите. УЕФА от своя страна неведнъж съобщи, че е получила увещание за сигурността на Мхитарян в Азербайджан от " най-високо държавно равнище " и " като резултат от тези уверения, беше създаден проект за сигурност и възложен на клуба ". От УЕФА потвърдиха, че " на поисканите уверения от УЕФА и " Арсенал ", Футболната асоциация на Азербайджан е удостоверила, че няма да има проблеми за въпросния състезател (Мхитарян) да влезе и обитава в Азербайджан и всички нужни ограничения за неговата сигурност ще бъдат взети ". Президентът на УЕФА Александер Чеферин в изявление за немския вестник " Шпигел " на 27 май още един път акцентира, че " Азербайджан е подсигурила сигурността посредством проект, само че в последна сметка е било решение на играча да не пътува ". На Мхитарян му беше препоръчано обществено да се свърже с посолството на Азербайджан във Англия и да изложи опасенията си, само че той не пожела. Така че създателят на една от двете упоменати нагоре публикации, оповестени 2 дни след изявлението на президента на УЕФА, може би не е осведомен с позициите на УЕФА и " Арсенал " по проблема.

Вярваме, че няма смисъл да се слагат под въпрос сериозните ограничения за сигурност, обезпечени от Азербайджан. Мхитарян нямаше да е първият арменски състезател, който посещава Баку. През последното десетилетие голям брой арменски спортисти са взели участие в събития в Азербайджан. Припомняме, че знамето на Армения беше издигнато по време на церемонията по разкриване на Първите европейски игри в Баку през 2015 година, на същия стадион, на който Мхитарян трябваше да играе. По време на тези Игри арменският герой Геворг Манукян представяше Украйна и получи сребърен орден от президента на Азербайджан Илхам Алиев. Всъщност, тъкмо преди финала на Лига Европа, съветските гимнастици с арменски корени Гарсеван и Дукник Джаназян участваха на европейското състезание в Баку от 24 до 26 май 2019. И двамата потвърдиха, че не са усетили никакви проблеми със сигурността.

2. Както беше доказано в деня на финала на Лига Европа от азербайджански представители, включително министъра на младежта и спорта, шефа на отдела за външни работи при администрацията на президента на Азербайджан, представителя на Министерството на външните работи и други, Азербайджан слага спорта и в частност футбола над политиката. Азербайджан постоянно се е старала да популяризира футболните полезности в Европа и да отделя политическите детайли от футбола.

На този декор, в деня на финала в Лига Европа министър-председателят на Армения Никол Пашинян организира телефонен диалог с Мхитарян, обвинявайки Азербайджан в " расистки метод ", изразявайки възхищението и поддръжката си към него. Твърденията на премиера на Армения звучат по-абсурдно, поради обстоятелството, че Армения е единствената моноетническа страна в Кавказ и това, че същинската причина зад отхвърли на Мхитарян да пътува до Азербайджан не са терзания за сигурността, а по-скоро отявлен напън към него от държавното управление и политическата класа на Армения и на арменската диаспора. Това може да бъде проследено и до известието на арменския министър на външните работи преди финала. Участието в неоснователни интриги на арменските националисти попречи на Мхитарян да бъде част от главното спортно събитие на годината.

3. Също по този начин региона Нагорни Карабах не се намира сред границите на Азербайджан и Армения, а е в територията на Република Армения. Може би знаете, че спорът сред Армения и Азербайджан е в следствие от неоснователни териториални искания от Армения. Той стартира през февруари 1988, когато арменските управници и нападателни националисти подеха анти-азербайджанска акция в региона Нагорни Карабах в Азербайджан и Армения. Имаше доста азербайджанско население в региона Нагорни Карабах. Използвайки мощ против азербайджанска територия, Армения отприщи война и окупира съвсем 1/5 от територията на страната ми (Нагорни Карабах и още 7 други области, в които не живеят арменци). Поде етническо пречистване в областите, изселвайки близо 1 милион азербайджанци (в това число повече от 250 хиляди азербайджанци, които бяха принудени да изоставен Армения, където фамилиите им живеят от векове) от домовете им.

Нагорни Карабах е област, която, съгласно интернационалната общественост, включително и стратегическия сътрудник на Азербайджан - България, е част от територията на Азербайджан. Международната общественост непрекъснато и най-категорично показва своето страдание за потреблението на военна мощ против Азербайджан и окупацията на територии и това е отразено в резолюциите на Организация на обединените нации 822 (1993), 853 (1993), 874 (1993) and 884 (1993). По този метод отхвърля нападателните дейности против суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан и отхвърля да признае за законни дейностите, довели до тази обстановка.

4. Що се отнася до дистанцията сред Баку и Лондон, което английските почитатели на двата клуба от Висшата лига трябваше да преодолеят, с цел да се насладят на финала, би трябвало да отбележим, че, когато решението беше взето от президента на УЕФА, никой нямаше по какъв начин да знае, че двата тима ще са от Англия. Като европейска страна Азербайджан е член на УЕФА от 1994 година и всички би трябвало да се съгласим, че футболът би трябвало да се развива на всички места и всички почитатели са еднообразно значими. Тази година сме горди, че честваме 101-ата година на основаването на Азербайджанската демократична република, а също по този начин през 1918 година дадохме повече права на глас на дамите, още преди редица европейски страни.

Не можем да приемем изказванията, че да пътуваш до Азербайджан от Англия е мъчно, защото има пряк полет сред Баку и Лондон на " Азербайджан Еърлайнс ", който обезпечава комфортно и безвредно пътешестване и идване в най-голямото 5-звездно летище в Кавказ. Налични са и разнообразни варианти за трансфер за улеснение на туристите. И въпреки всичко имаше знаци, че някои европейски самолетни компании са употребявали опцията да завоюват пари и да вдигнат цените за полетите, за което моята страна няма по какъв начин да бъде упреквана. По-голямата изненада беше да чуя за дистанцията от българските медии, защото българските почитатели имат късмет да пътуват до Баку, непосредствено от София за единствено 3 часа с азербайджанска компания на ниски цени.

На 29 май 2019 година " Челси " завоюва Лига Европа в Баку. На идващия ден президентът на УЕФА Чеферин удостовери, че централата " няма да размишления за определянето на домакини на Евро 2020 ". Заедно с другите 12 града-домакини за идващия шампионат, Азербайджан ще приветства 3 мача от групата и 1 четвъртфинал и още един път ще посрещне футболни последователи от целия свят, включително и от България, в красивата столица Баку - най-големия град в Кавказ "

AZM056619 by btvnovinite on Scribd


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР