Посланик Георги Панайотов и представители на българското посолство поднесоха цветя

...
Посланик Георги Панайотов и представители на българското посолство поднесоха цветя
Коментари Харесай

Посолството ни във Вашингтон почете паметта на Стефан Панаретов


Посланик Георги Панайотов и представители на българското посолство сервираха цветя на гроба на първия дипломатически представител на България в Съединени американски щати, Стефан Панаретов, по случай 91-та годишнина от гибелта му. Посолството обичайно уважава паметта му към този момент над 10 години, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„ Родолюбец, който е носил България в сърцето си, академична персона, Стефан Панаретов е работил зa дълбоки, здрави и безпроблемни връзки сред България и Съединени американски щати. Такива хора като него липсват, тъй като той е бил освен посланик, само че и общественик, човек с визия, който е желал България да върви напред, да просперира и да добрува българският народ. Стефан Панаретов завещава цялото си благосъстояние на Софийския университет, с цел да се развива науката и да се популяризира знанието в България. Вечна му памет и благодарности за неговото дело “, заяви дипломат Панайотов. 

Стефан Панаретов посвещава огромна част от живота си на развиването на двустранните връзки сред България и Съединени американски щати.  Роден е през 1853 година в гр. Сливен и поема по научен път като дълготраен учител по български език в Робърт лицей в Цариград. През 1914 година връчва акредитивните си писма на президента Удроу Уилсън и става първият български пълномощен министър в Съединени американски щати, заемайки поста в продължение на 11 години. Българската легация във Вашингтон е открита на 16.01.1915 година

Впоследствие Стефан Панаретов продължава академичната си кариера като непрекъснат хоноруван преподавател по славянска лингвистика и литература във Вашингтонския университет. Автор е на редица университетски писания, книги и публикации в българския и задграничния щемпел.

Стефан Панаретов остава в историята със мощната си връзка с България. Умира през 1931 година на 78-годишна възраст във Вашингтон, където е заровен дружно със брачната половинка си  Лидия Ан Гайл Панаретов. Той завещава цялото си положение за подкрепяне на българската култура и просвета. Голяма част от средствата са дарени на Българската академия на науките и на Софийски университет за стипендии на студенти по българска лингвистика. От завещаните суми са образувани и два фонда: към Българска академия на науките и към Националната библиотека.

В родния му град Сливен обичайно всяка година отдават респект към паметта на Стефан Панаретов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР