Поскъпването от 1 януари 2024 г. стига до 80 на

...
Поскъпването от 1 януари 2024 г. стига до 80 на
Коментари Харесай

Шок с цената на водата

Поскъпването от 1 януари 2024 година стига до 80 на 100
В Разград ще заплащат над 6 лева за един кубик

В осем региона цената става над 5 лева./куб. м

Шок с цената на водата от 1 януари 2024 година за жителите на редица региони в страната. Поскъпването доближава до 80%, а хората в Разград ще заплащат над 6 лева за един кубик вода. Решението на КЕВР за повишаване на водата на 38 ВиК оператора (някои от тях не доставят вода за бита) беше взето в последния ден преди коледните празници, когато хората не мислят за заплащане на сметки, а пътуват, пазарят и се подготвят за празниците. Но вестник “Труд news ” пресметна тъкмо какво ще бъде повишаването от януари.



В София водата няма да нарастне от 1 януари, само че нарастване на цената може да има след няколко месеца. Във Варна от началото на 2024 година водата нараства с близо 10 на 100 до 5,489 лева за кубик. Въпреки че нарастването в морската столица не е огромно, там цената на водата е измежду най-високите за страната. В Пловдив повишаването е по-съществено - с 12,6%, само че там водата ще бъде много по-евтина в сравнение с във Варна - единствено 3,431 лева за кубик. Така Пловдив попада измежду градовете със относително по-евтина вода. В Бургас водата също ще бъде много по-скъпа в сравнение с в Пловдив. От началото на януари водата в Бургас нараства с над 19% до 5 лева за кубик. За региона на София-област покачването на цената на водата е с 8,5% до малко над 4 лева за кубик.

Най-голямо е повишаването на водата в Берковица - с 80,5%. Но все пак фрапантно нарастване, водата в града остава една от най-евтините в страната - единствено 2,278 лева./куб. м. На второ място по повишаване е Сливен, където цената на водата нараства с 41,1% до 3,902 лева за кубик. Топ три на градовете с най-голямо повишаване се добавя от Сапарева баня, където нарастването е с 37,5%. Въпреки това доста нарастване, водата в Сапарева баня остава най-евтина - единствено 1,361 лева за кубик.

Доста огромен потрес ще бъде цената на водата и за жителите на Видин, където покачването е с 28,6% до 4,482 лева за кубик. При състояние, че приходите в област Видин са едни от най-ниските в страната, повишаването на водата с близо 30 на 100 ще удари по джоба локалните поданици.

Всъщност за Видин и Ямбол цената на водата, избрана по методиката на КЕВР, би трябвало да е по-висока от тази, която ще заплащат хората от 1 януари. Но Законът за водите изисква цената на водата да бъде обществено търпима. Това значи при минимално месечно ползване от 2,8 куб. м на човек цената на водата да не надвишава 2,5 на 100 от междинния месечен приход на семействата. Затова цената на водата във Видин и Ямбол е избрана в размер на прага на обществена търпимост. В Ямбол от януари водата нараства с 12,3% до 4,964 лева за кубик. Но щом цената на водата е избрана на прага на обществено търпимост, заплащането на сметките ще бъде сериозен разход за фамилния бюджет на локалните поданици.

Най-скъпа ще бъде водата в Разград - 6,097 лева за кубик, което е покачване с 13,2%. На второ място по най-скъпа вода е Силистра с 5,796 лева за кубик, а топ три се добавя от Варна. Общо в осем региона на страната цената на водата за семействата става над 5 лева./куб. м.

От КЕВР стимулират повишаването на водата с използването на избрана методология за инфлационен показател, за интервала от одобряването на бизнес проектите на ВиК-дружествата досега. За повишаването способства и това, че за 2023 година за някои сдружения КЕВР утвърди по-малко покачване на цените от заложените в бизнес проектите им. За покачването на цените на водата способства и годишното нарастване с 15% на заплатите в ВиК бранша, което е на база подписаното съглашение сред Министерство на районното развиване и благоустройството, “Български ВиК Холдинг ” и браншовия профсъюз “Водоснабдител ” - КНСБ.

Плащат 2,935 лева за кубик
За столичани към този момент без смяна
Може да стане 3,60 лв.



Засега цената на водата в София остава без смяна.

Цената на водата за столичани към този момент остава без смяна. Причината е, че “Софийска вода ” към момента не е внесла в КЕВР за утвърждение бизнес проекта на сдружението за регулаторния интервал 2022-2026 година Концесионерът не е уведомил публично по кое време счита да внесе бизнес проекта си за утвърждение в КЕВР. Той беше гласуван от остарелия Столичен общински съвет на последното му съвещание преди локалните избори.

Според плановете на сдружението от 2024 година столичани би трябвало да заплащат близо 3,60 лв. за кубик вода. В момента цената е 2,935 лева/куб. м.

КЕВР може да вземе решение за повишаване на водата в София през някой от идващите месеци, не е належащо смяната да бъде от началото на календарната година, само че за това от “Софийска вода ” би трябвало да подадат нужните документи. Ако КЕВР утвърди плановете на “Софийска вода ”, водата в столицата ще нарастне с 22,6%.

Загубите по мрежата нарастват
Поскъпване, само че качеството на ВиК услугите не се усъвършенства
Необходима е смяна



Нарастват жалбите за качеството на ВиК услугите и загубите по водоснабдителната мрежа.

През 2023 година доста са се нараснали жалбите до омбудсмана по отношение на неприятното качество на ВиК услугите, а жителите не виждат изгоди от непрекъснатото нарастване на цените на водата, съобщи Цветанка Илиева, основен специалист в отдел “Права на потребителите на административни и публични услуги ” към омбудсман на България по време на последното намерено съвещание на КЕВР.

Тя показва, че нарастването на цените на ВиК услугите за някои ВиК оператори е доста. Цветанка Илиева изяснява, че семействата ще отделят от ден на ден средства, с цел да могат да заплащат сметките си за вода. Но макар повишаването, от Годишния отчет на КЕВР за ВиК бранша за 2022 година излиза наяве, че необяснимо се усилват общите загуби във водоснабдителната система - на 61%, вместо да понижават. През 2021 година приблизително за страната загубите по мрежата са били 59,78%. Тя насочи и въпроси към КЕВР: по какъв начин Комисията пази ползите на потребителите; дали нарастването на цената на водата в Сливен с 1 лева ще докара до възстановяване на всеобщия достъп на вода за популацията в града и близките села; дали нарастването на комплексната цена на ВиК услугите в Търговище на 5,15 лева ще реши казуса с водоснабдяването в гр. Омуртаг, където популацията е на воден режим.

Представителят на омбудсмана показва мнение, че създаденият от КЕВР механизъм за установяване на цените на ВиК услугите, в действие от 2016 година, реализира само доста повишение на цените на ВиК услугите, без да се усъвършенства качеството на предоставяните ВиК услуги. Според нея проблемите в бранша се задълбочават с всяка минала година, което значи, че е нужен разбор и смяна на ценообразуването на ВиК услугите, включително и на определянето на обществената търпимост на цената на водата.

Не желаят обща цена за цялостен регион
Хора са подготвени на митинг поради повишаването
Не отстраняват в период повреди

Жителите на община Георги Дамяново, които са снабдявани от ВиК сдружението на Монтана, имат подготвеност за протестни дейности против повишаването на водата, излиза наяве от мнение на кмета във връзка с новите цени на ВиК услугите.

В Асоциацията по ВиК - Монтана са постъпили четири мнения от кметовете на общините Вършец, Георги Дамяново, Медковец и Чипровци, като всички са против повдигането на цената на водата на ВиК оператора. Кметовете показват, че преобладаващото население в региона е на минимална заплата, която след удръжките е още по-малка като разполагаема сума, както и че в дребните общини популацията е най-вече застаряващо, а безработицата е висока. Изразяват мнение, че посредством използването на единната цена на ВиК услугите в една обособена територия се ощетяват обитаемоте места, където водоснабдяването се прави напълно по гравитачен път и няма разноски за електрическа сила. Посочват, че с цел да се развива ВиК сдружението в позитивна посока, са нужни огромни вложения по водопреносната мрежа, само че това не трябва да става за сметка на потребителите. В умозаключение показват, че нарастването на цената ще докара огромна част от клиентите до неспособност да заплащат за потребената вода.

Според кмета на община Вършец качеството на ВиК услугите се утежнява, ВиК мрежата е компрометирана, липсват пречиствателни станции, има ниско налягане в избрани региони и повредите не се отстраняват в период.

В региона на Ловеч има режим на водата
Дават терени за фотоволтаици на ВиК-дружество
Искат интервенция на държавните институции



В Разград цената на водата ще бъде най-висока.

Недоволство от обстоятелството, че община Разград е с най-високата цена на водата в България изрази на последното намерено съвещание на КЕВР Мирослав Грънчаров - общински консултант в община Разград. Той изясни, че водоснабдителната система “Дунав ” е проектирана да доставя вода към Разград, Исперих, Търговище, Шумен и Велики Преслав, а сега водоснабдява единствено Разград. Това е една голяма инфраструктура, която е извънредно енергоемка и по тази причина Мирослав Грънчаров предлага държавните институции да потърсят обективен способ за компенсиране на големите разноски за поддържане на тази ВиК система, тъй като даже да не се постанова потреблението ѝ, тя е стратегически значима и е наложително да бъде поддържана, а в този момент това става за сметка на жителите на община Разград. Той изяснява, че Общинският съвет в Разград е подготвен да даде терени за създаване на фотоволтаични паркове от страна ВиК оператора за по-голямата му енергийна самостоятелност, стига сдружението да ги изиска.

Гражданите на Ловеч не биха могли да заплащат по-високите цени на водата и ще са недоволни, изключително поради обстоятелството, че има непрекъснато режим на водата, споделя Ина Димитрова, представител на община Ловеч.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР