Поскъпването на еврото тревожи редица членове на Европейската централна банка,

...
Поскъпването на еврото тревожи редица членове на Европейската централна банка,
Коментари Харесай

Поскъпващото евро тревожи все повече ЕЦБ

Поскъпването на еврото тревожи редица членове на Европейската централна банка, които предизвестяват, че в случай че единната валута продължава да нараства, това ще навреди на износа на еврозоната, ще смъкна цените (инфлацията) и ще ускори натиска за повече парични тласъци.

Няколко членове на управителния съвет на ЕЦБ споделят пред Financial Times, че повишаването на еврото по отношение на щатския $ и по отношение на доста други валути рискува да затрудни икономическото възобновяване на еврозоната. Изразените опасения идват преди идното през идната седмица постоянно съвещание на централната банка.

" През последните няколко седмици имаше повишение на еврото, което постоянно е тревожно, когато имате едва търсене, изключително за най-отворената стопанска система в света, каквато е тази на еврозоната и която е извънредно подвластна от световното търсене ", показва пред финансово издание едни от членовете на ЕЦБ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Колко хубаво е прекалено много? През тази година еврото поскъпн...

Той отбелязва, че прекосяването на политика на Федералния запас на Съединени американски щати към по-ниска осреднена инфлационна цел е повишило в допълнение еврото по отношение на $, засилвайки в допълнение натиска върху ЕЦБ да отговори със своя лична тактика.

" Проблемът е, че Фед към този момент е взел решение и по този начин пазарът може да пояснява лихвените проценти като структурно по-високи в еврозоната, което може да докара до по-нататъшно повишаване на еврото ", уточни този източник на Financial Times.

Еврото нарастна по-рано тази седмица покрай рекордно високите си стойности по отношение на така наречен " кошница " от останалите 6 съществени валути, отпред с американския $, като от февруари насам се увеличи с към 8 на 100.



" Това е мотив за възходяща угриженост, макар че тя към момента не е прекомерно огромна, само че в случай че наклонността се резервира, това ще бъде мотив за паника и ние ще би трябвало да следим деликатно тази наклонност ", показва различен член на управителния съвет на ЕЦБ, добавяйки, че повишението на еврото евентуално ще изисква централната банка да понижи в допълнение през идната седмица прогнозата си за инфлацията през идната седмица.

Трети член на ЕЦБ изяснява пред финансово издание, че част от актуалната мощ на еврото произтича от положителни фактори, като неотдавнашния фонд за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро и по-силното от предстоящото икономическо възобновяване в еврозоната от коронавирусната рецесия.

" Това, което видяхме, отразява позитивната история, само че също по този начин отразява и началната точка, при която еврото евентуално стартира да е подценено по отношение на $ ", отбелязва третият представител на ЕЦБ и допълнва: " Това не е обвързвано с днешния ден, само че може да се трансформира в проблем отсега нататък ".



По-рано тази седмица основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн съобщи, че " курсът евро/долар има значение при установяване на политиката на централната банка ". Това негово изявление докара до известно ограничение на възходящото придвижване на еврото и това върна под равнището от 1,20 $.

Изабел Шнабел, член на управителния съвет на ЕЦБ, съобщи пред Reuters по-рано тази седмица, че тласъкът на международната търговия от по-слабия $ може да компенсира забавянето на износа на еврозоната вследствие на по-силното евро. " В момента не се безпокоя прекомерно за развиването на обменния курс на еврото ", уточни тя.

На идното през идната седмица съвещание се чака ЕЦБ да понижи прогнозите си за инфлацията през интервала до 2022 година, считат редица анализатори. Според тях по-нататъшното понижаване на прогнозата за инфлацията под целевото равнище на ЕЦБ от малко под 2 на 100 обаче ще усили натиска върху централната банка да обмисли увеличение на стимулиращите ограничения.

Засилващите си терзанията на ЕЦБ по отношение на " скъпото евро " доведоха през последните дни до негово поевтиняване на валутните пазари. През утринните часове на европейската търговия в четвъртък еврото поевтинява с близо 0,5% малко под 1,18 $, откакто във вторник (1 септември) единната европейска валута доближи двегодишен връх към 1,2012 $ (най-високо равнище от май 2018 г.).

Въпреки това поевтиняване еврото продължава да се търгува с над 10% по отношение на неговото дъно, достигнато през месец март.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР