Посещения в църкви, снимки със свещеници или протестантски пастори, писма

...
Посещения в църкви, снимки със свещеници или протестантски пастори, писма
Коментари Харесай

Лула и Болсонаро водят война на религии, за да спечелят електората в Бразилия

Посещения в църкви, фотоси със свещеници или протестантски пастори, писма до правилните симпатизанти и поток от дезинформация - Жаир Болсонаро и Лула вършат всичко, с цел да завоюват християнския електорат, чиито гласове ще са решаващи на втория тур от президентските избори в неделя.

Бразилският щемпел приказва без съмнение за " война на религии " сред двамата финалисти католици, които се очернят взаимно. 

В Бразилия, където множеството от 215-те милиона поданици са католици, а една трета принадлежат към протестантски евангелски църкви, 59 на 100 от участниците в анкети на института " Датафоля " показват, че въпросът за религията е определящ в избора им.

Леандро Консентино, политолог от Университета на Сао Пауло, разяснява за Агенция Франс Прес, че " изместването на дебатите в полето на религията и традициите дава опция по-лесно да засилиш неприемането на съперника си от гласоподавателите - с въпроси, апелиращи към прочувственото схващане ".

" Доброто и злото "

Изпреварен в анкетите за желанията на електората (52 против 48 на сто), 67-годишният Болсонаро се радва на необятна поддръжка измежду евангелистите - коз, който употребява по време на акцията си.

" Левицата, комунизмът няма никакъв ангажимент към живота, тя не ни почита ", съобщи неотдавна крайнодесният президент в препълнен евангелски храм в Сао Пауло. " Зная, че Ти (Господи - бел. АФП) ще ни дариш победа на 30 " октомври, добави той.

Президентът Болсонаро, който е от семейство на католици, само че през 2016 година одобри кръщение във водите на река Йордан - в Израел, от фамозен евангелски свещеник, събира 65 % от гласовете на гласоподавателите евангелисти против 31 на 100 за Лула.

Той дължи тази поддръжка на обстоятелството, че неуморно пази обичайното семейство, Библията, а и назначението на един " ужасно евангелски " арбитър в бразилския Върховен съд.

В своя избирателен кръстоносен поход той разчиташе и на брачната половинка си Мишел. Ревностна евангелистка, тя обиколи страната, с цел да ускори поддръжката на църквите за него - твърдеше, че тази изборна акция е борба " сред положителното и злото ", и обвиняваше Лула, че той е " дяволът ".

Оставяме настрани поддръжката на авторитетни консервативни пастори като Силас Малафая и неговите 10 милиона почитатели в обществените мрежи, повтарящи, че Лула е " измамник " и " пияч ".

Жаир Болсонаро съумя да поласкае и католическия електорат, измежду който го харесват 37 % (срещу 57 на 100 за Лула), при все това съгласно специалисти това равновесие е по-слабо изразено в резултатите от урните. 

За четири дни крайнодесният президент посети северния щат Пара и Сао Пауло, с цел да взе участие в върволица, отдадена на Христос от Назарет, и в поклонение пред Св. Богородица от Апаресида - два от най-големите католически празници в страната.

" Семейството е нещо свято "

Бивш стругарофрезист и синдикален деятел, Лула, който навършва през днешния ден 77 години, постави старания в края на акцията си да протегне ръка на евангелистите и да обори упорития слух, популяризиран от болсонаристите, че в случай че бъде определен, ще затвори църквите.

" Семейството е нещо свято за мен ", съобщи предходната седмица експрезидентът (2003-2010 г.) на среща с евангелски водачи, като им връчи обръщение, в което се ангажира " да брани свободата на вероизповеданието " и повтаря, че " персонално той е срещу абортите ", позволени в Бразилия само в някои изключителни случаи.

Той има среща и с по-прогресивно настроени пастори; участва също по този начин на гала с един от тях в Сао Пауло. Затворил очи, събрал ръце и навел глава, той изслуша чернокожия свещеник, който го приветства, загдето не употребява " религиозни фойерверки за да мами хората ".

Духовната тема, присъстваща във всички диспути, на втория тур може да сработи в интерес на Жаир Болсонаро, счита Адриано Лаурено, аналитик от консултантската къща " Проспектива ".

" Той реалокира акцията в своя лагер. Ако двамата обсъждаха стопанската система, Лула може би щеше да е в по-благоприятна позиция ", отбелязва специалистът.

Използването на религията за политически цели обаче възмути в последна сметка бразилската Национална епископска конференция, която не назова имена, само че осъди " употребата на вярата като средство за събиране на гласове ".  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР