Посещението на Си съвпада с 25-ата годишнина от случайната бомбардировка

...
Посещението на Си съвпада с 25-ата годишнина от случайната бомбардировка
Коментари Харесай

Руската връзка в китайските инвестиции - Вучич посрещна Си Дзинпи...

Посещението на Си съответствува с 25-ата годишнина от инцидентната бомбардировка на посолството на Китай в Белград от страна на НАТО и е част от първата му европейска обиколка от пет години насам, която включва Франция, а идната спирка е Унгария.

" Днес пишем история ", съобщи сръбският президент Александър Вучич пред няколкохилядна аудитория, събрала се пред сръбския президентски замък, която аплодираше и скандираше " Китай, Китай ".

.

И двамата водачи се хвалят с желязното партньорство сред своите страни. Заедно с Унгария, която е идната спирка на Си, Сърбия е най-твърдият европейски покровител на големия китайски инфраструктурен план " Пояс и път ", който обгръща елементи от Азия и Европа.

Си съобщи, че е разчувстван от топлото посрещане и че чака визитата му да " отвори нова глава " в връзките сред двете страни.

" Сърбия се трансформира в първия стратегически сътрудник на Китай в Централна и Източна Европа ", сподели Си, базирайки се на подписаното през 2016 година съглашение за стратегическо партньорство сред двете страни.

Вучич съобщи, че Сърбия счита остров Тайван, обсъждан от Пекин като отцепническа провинция, за част от Китай, тъкмо както Китай счита Косово, което разгласи самостоятелност през 2008 година, за част от Сърбия.

Във вторник сръбският министър на финансите Синиша Мали съобщи по държавната телевизия, че двамата водачи ще подпишат повече от 29 съглашения и някои търговски контракти. Той съобщи, че ще бъдат разисквани високотехнологични планове.

" Сърбия няма визов режим с Китай ", сподели Мали пред държавната телевизия RTS. " По този метод ние сме изцяло отворени за техните вложения ", сподели той и добави, че западните страни постановат бариери и квоти за китайските вложения и продукция.

Според наблюдаващи изборът на Си на Сърбия и Унгария има за цел да сближи две европейски страни, които са проруски настроени и са огромни получатели на китайски вложения. Западните сътрудници на Сърбия гледат на страната като на китайски хъб на вратата към Европейски Съюз.

По време на визитата му във Франция президентът да обезпечи по-балансирана търговия с Европа и да употребява въздействието си върху Русия за преустановяване на войната в Украйна, само че съгласно анализатори без резултат.

СИМВОЛИКА НА ПОСЕЩЕНИЕТО

Посещението на Си се организира във връзка годишнината от бомбардировката на китайското посолство от страна на НАТО по време на акцията против някогашна Югославия, целяща да принуди починалия сръбски мощен водач Слободан Милошевич да приключи репресиите против етническите албанци в Косово.

Бомбардировката, при която починаха трима китайски публицисти и бяха ранени 20 китайски жители, провокира отвращение в Китай и опрощение от страна на тогавашния президент на Съединени американски щати Бил Клинтън.

" Китайският народ прави оценка мира, само че в никакъв случай няма да допусне историческата покруса да се повтори ", съобщи Си пред ежедневника " Политико " във вторник.

Миналата година Вучич подписа със Си съглашение за свободна търговия, което би трябвало да влезе в действие през юли и да отвори вратата към големия китайски пазар за сръбските компании.

" Споразумението за свободна търговия ще донесе сигурност на нашите аграрни производители ", съобщи Вучич по време на приветствената си тирада.

Китай има мини и заводи в цяла Сърбия и е отпуснал милиарди за пътища, мостове и нови уреди, трансформирайки се в основен сътрудник на Сърбия в по този начин нужното развиване на инфраструктурата.

През 2023 година Китай е вторият по величина търговски сътрудник на Сърбия след Европейски Съюз с общ търговски продан от 6,1 милиарда $ и измежду петте най-големи вложители, съгласно националната организация за вложения.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР