Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни

...
Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни
Коментари Харесай

БСП поиска Порожанов да обясни пред парламента как се бори с чумата по животните в Ямболско

Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни представители от Българска социалистическа партия за България предизвестиха за протичащото се. Животните към този момент са избити, поминъкът на хората е лишен, оповестиха от Българска социалистическа партия във връзка визитата на земеделския министър в Ямболско, където животновъди протестират поради евтаназията на добитък поради огнище на чума в региона.
 Земеделският министър отива при протестиращите животновъди в Ямболско  Чума по козите и овцете записана в Ямболско
Даваме си сметка, че когато тръгне рискова болест, ограничения би трябвало да се вземат. Но въпросите през днешния ден са повече от отговорите и ние ще настояваме господин Порожанов да даде отговори пред Народното събрание, допълват от партията. 

Българска социалистическа партия желае да разбере дали са пропорционални подхванатите ограничения в тази ситуация, или става въпрос за излишно престарание, за какво не се слагат под карантина засегнатите стада, до момента в който се вземат нови проби, несъмнено ли е, че в действителност става дума за чума, за какво при високата смъртност от заболяването, умрели животни няма, нито пък, по свидетелства от региона, болните животни са развили присъщите признаци. 

Лъжа е, че хората ще бъдат обезщетени напълно. Компенсациите за убитите животни не са по пазарни цени, което прави невероятно бързото възобновяване на стадата. Не са планувани обезщетения за пропуснатите изгоди. Не се приказва за това, че неналичието на животни води до други загуби - договорите за прилагане на пасища, да вземем за пример, няма по какъв начин да бъдат продължени, а с това хората губят и правото да получават европейски средства по тази линия, допълват от Българска социалистическа партия и упорстват отговор на въпроса по какъв начин хората ще си заплащат заемите, с които са изграждали своите стопанства и стада. 

" Ние настояваме за бърза и цялостна отплата, в това число за пропуснатите изгоди и желаеме държавното управление да предложи бързи законови промени, в случай че такива се постановат ", безапелационни са от Българска социалистическа партия.

Настояваме за цялостно следствие на източника на болестта и ясно вдишване на отговорността за допускането на инфектирани животни на българска територия - действа ли оградата на границата с Турция, по какъв начин инфектирани животни са проникнали в България, реализиран ли е нужният ветеринарен надзор върху новопридобити животни, показват още от партията в декларация.  

Крайно време е държавното управление и ръководещото болшинство да си отворят очите за проблемите на дребните погранични общини. Обезлюдяването е проблем освен на общините и на обитаемоте места, а проблем на националната сигурност. Ето за какво настояваме да бъде призната и осъществена програмата Странджа-Сакар, създадена взаимно от общините Тополовград, Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново. Предизборно всички партии показаха поддръжка за тази стратегия, само че след изборите ГЕРБ и Обединените патриоти не помниха за нея. Ние обаче не забравяме, акцентират те.

От Българска социалистическа партия считат да се срещнат със засегнатите стопани, с кметове, с европейските специалисти, които идват в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР