Португалските избирателите гласуват днес в предсрочни парламентарни избори. Ето и

...
Португалските избирателите гласуват днес в предсрочни парламентарни избори. Ето и
Коментари Харесай

Португалия избира парламент предсрочно

Португалските гласоподавателите гласоподават през днешния ден в предварителни парламентарни избори. Ето и главните партии в страната:

Социалистическа партия

Лявоцентристката групировка оглавява държавно управление на малцинството от 2015 година с поддръжката на двама по-малки твърдолинейни леви обединения - Комунистическата партия и Левия блок. Това е партията, който най-дълго е управлявала Португалия след 1974 година, когато беше свалена тирания и бе построена демокрацията.

Социалдемократическа партия

Основана през 1974 година единствено две седмици след военния прелом, който смъкна траялата с десетилетия тирания на Салазар, тази дясноцентристката мощ е главният противник на социалистите. Тя има 79 места в предходния парламент. Доверието към партията се повиши в социологическите изследвания, откакто през ноември за неин водач бе избран отново Руи Рио, някогашния кмет на втория град Порто. Смята се, че по този начин се поставя завършек на дългия интервал от вътрешни разтърсвания

Левият блок

Създаден през 1999 година от сливането на няколко дребни крайнолеви партии, Левият блок е покрай испанската партия Подемос и гръцката Сириза. Той има 19 места в досегашния парламент, само че рискува да бъде осъден на изборите, тъй като скъсва със социалистите и способства за провеждането на предварителни избори. Оглавявана от 2012 година от някогашната актриса Катарина Мартинс, тази групировка е близка до комунистите, които подкрепяха социалистите в икономическата политика, само че е твърдо срещу участието на Португалия в Европейски Съюз.

„ Стига “ (Chega)

Основаната през 2019 година партия завоюва тогава едно място в Народното събрание, което е първият мандат за една крайнодясна партия след края на диктатурата. Водени от твърдолинейния някогашен състезателен коментатор Андре Вентура, изследванията демонстрират, че тя може да стане третата по величина партия в Народното събрание.

„ Либерална самодейност “

Либертарианската партия има едно място в досегашния парламент, само че изследванията демонстрират, че може да завоюва още няколко, което я прави евентуален кандидат за едно съдружно ръководство. Тя приканва за закрепена ставка на налога върху приходите, понижаване на броя на държавните чиновници и се опълчва на пандемичните ограничавания върху обществения живот.

Комунистическа партия

За разлика от множеството си европейски сътрудници, комунистическата партия на Португалия в никакъв случай не е избягвала марксистката ортодоксалност и отхвърля Европейски Съюз като буржоазен блок. Тя бе главната опозиционна мощ против остарялата дясна тирания, неин водач от 2004 година е Джеронимо де Соуза, 74 година, някогашен машиностроител, който беше отхвърлен през по-голямата част от предизборната акция, откакто извърши незабавна сърдечна интервенция. Партията взе участие със Зелените в основаването на екологичната партия през 1982 година Заедно те имаха 12 места в предходния законодателен орган.

Партия на демократичния и обществен център

Консервативният CDS-PP е обичайният съдружник на дясноцентристката Социалдемократическа партия. Двете партии образуваха съдружно ръководство сред 2011 и 2015. Партията има пет места, само че е изпълнена с вътрешни разделения и рискува да загуби гласове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР