Eкипът транспортира пациентка от МБАЛ-Шумен до УМБАЛ Света Екатерина в

...
Eкипът транспортира пациентка от МБАЛ-Шумен до УМБАЛ Света Екатерина в
Коментари Харесай

Медицинският хеликоптер изпълни първата си спасителна мисия

Eкипът транспортира пациентка от МБАЛ-Шумен до УМБАЛ " Света Екатерина " в София
Екип на Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха осъществя първата си задача през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
 
След поредност от подготвителни полети, медицинският екип - доктор Вера Иванова и здравна сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на незабавна помощ по въздуха. Сигналът е подаден към Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7.30 часа.

Хеликоптерът е изхвърчал в 8.02 часа, а 43 минути по-късно каца за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излетява още веднъж в 9.17 ч. В 9:42 часа машината каца в МБАЛ-Шумен, с цел да транспортира пациентка до София, която е в тежко положение. Жената е превозена до болничното вертолетно летище на УМБАЛ " Света Екатерина ". От там е поета от реанимационен екип и превозена до Военномедицинска академия.

Директорът на болница " Св.Екатерина " проф. Димитър Петкова сподели за Българска телеграфна агенция, че акцията за първи път се прави от български екипаж, като времето, за което е осъществено превозването на пациентката от хеликоптерната площадка до колата за спешна помощ, е било три минути. Тя се нуждае от спомагателен уред за обдишване, кислородна бутилка и друга инсталация, за което е нужен екип, като реанимационният екип на " Св. Екатерина " е придружил дамата от площадката до колата за спешна помощ, добави той.
 Снимка: Министерство на здравеопазването
От Министерството на здравеопазването напомнят, че ведомството е изпълнило всички нужни протоколи за пускане на дейностите по оказване на Спешна здравна помощ по въздуха. Още през миналата година 100 медицински експерти бяха сертифицирани, откакто минаха през физически, медицински прегледи и образование в базата на Военномедицинската академия - София. След това беше осъществен асортимент на фрагменти и бяха образувани шест медицински екипа.
 Снимка: Министерство на здравеопазването
На 29 май 2024 година завърши спомагателното образование на медицинските екипи от " Леонардо " за работа с здравната инсталация на борда на хеликоптера. След всички нужни подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в безспорна подготвеност да извършва задачи и бяха основани наряди на екипите за работа в ЦСМПВ.
 Снимка: Министерство на здравеопазването
По отношение на Системата 112, от Министерство на здравеопазването припомнят, че през 2023 година бе основан Център за незабавна здравна помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е ситуирана Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на незабавна здравна помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в безспорна подготвеност за работа. Извършена е и нужната интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.
 Снимка: МЗ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР