Подготвени са промени в Закона за предучилищното и училищното образование,

...
Подготвени са промени в Закона за предучилищното и училищното образование,
Коментари Харесай

МОН променя пилотно учебната програма в 40 училища

Подготвени са промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, само че те би трябвало да бъдат утвърдени от новия парламент, съобщи просветният министър Галин Цоков
Министерството на образованието ще стартира да тества пилотно в 40 учебни заведения нов модел за ръководство на качеството на просветителните институции. Това заяви през днешния ден служебният министър на образованието проф. Галин Цоков пред участниците в националната конференция, отдадена на цялостния метод в предучилищното и началното учебно обучение, предава Българска телеграфна агенция.

Форумът, който се организира в комплекс " Златни пясъци ", събра над 200 експерти от страната, а негови уредници са Община Варна и Центърът за креативно образование.

Подготвени са промени в закона за предучилищното и учебното обучение, само че те би трябвало да бъдат утвърдени от новия парламент, добави Цоков.

По думите му корекциите в нормативната уредба засягат и проблемите с образователното наличие и образователните стратегии. Разработена е нова визия за образователните стратегии, тъй че те да бъдат насочени към компетентности и образуване на умения, а освен към възпроизвеждане на познания, изясни министър Цоков.

По думите му това ще разреши използването на холистичния модел и стратегиите ще станат по-интегрални.

Министърът сподели още, че е квалифициран и нов вид оценяване на децата, като предимство имат методите, свързани с уменията им.

Холистичният метод е от извънредно значение в актуалния свят, защото така наречен Образование 5.0 и навлизането на изкуствения разсъдък са свързани със задачата да се развиват обществените учения на учениците, както и прочувствената им просветеност, добави министър Цоков.

Той акцентира, че идва ново потомство, чиито характерности са доста разнообразни. По думите му тези младежи мъчно се концентрират за дълго време, само че правят няколко неща по едно и също време.

Освен това би трябвало да се има поради, че те ще сменят няколко специалности през живота си и би трябвало да бъдат готови за такива промени, добави министърът.

Министър Цоков разяснява още, че е належащо да се мисли за въвеждането на нова специалност - експерт по ранно детско развиване, която съчетава уменията на медицинските сестри и на педагозите. Според актуалната идея за грижи в ранна детска възраст е нужно в детските ясли да има повече педагогическа грижа, изясни министърът.

Според него министерството към този момент е водило диалози с представители на медицинските синдикати за нуждата от въвеждането на образование по такава нова компетентност.

За възможното осъществяване на матурите в онлайн формат, министър Цоков разяснява, че това е единствено концепция, а решението би трябвало да вземе идващият постоянен министър.

Той обаче акцентира, че всички интернационалните проучвания се вършат на компютър, а от следващата година изпитът за четивната и математическа просветеност на четвъртокласниците също ще се организира по този метод.

На въпрос за възможни промени в наличието на учебниците министърът уточни, че те не са най-важното. Според него от по-съществено значение е учителят с неговите благоприятни условия да употребява персонални запаси и образователните стратегии.

В този смисъл доста деликатно подготвихме визията, на база на която да се трансформират стратегиите по другите образователни дисциплини, като вероятно ще има и интегрални, изясни министър Цоков.

И акцентира, че въвеждането им ще бъде дълъг развой, за който с изключение на последователност в управническите политики, ще е нужна и увереност на родителите, че пътят е този, а не просто да се трансферират създатели и творби от един клас в различен.

По думите на министър Цоков измененията на стратегиите ще дадат по-голяма автономия на педагозите за избор на образователното наличие според от децата, с които работят, в това число и от общината, където се намират.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР