Портфейлните инвестиции на чужди компании в Китай са нараснали значително.

...
Портфейлните инвестиции на чужди компании в Китай са нараснали значително.
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции в акции и облигации в Китай са нараснали със 120 млрд. долара

Портфейлните вложения на непознати компании в Китай са нарастнали доста. За финансовата година, която завърши през септември, са били закупени облигации на стойност малко над 610 милиарда $. При акциите обстановката е сходна, като цената им възлиза на 562 милиарда $. И в двата типа активи растежът е към 30%, като общите вложения в тях към този момент са 1.1 трлн. $. Данните са на Financial Times и също по този начин демонстрират промяна в метода на вложения - от ден на ден вложители закупуват благосъстоятелност или дълг непосредствено от китайските фондови тържища. До момента тези интервенции най-често се правиха от тържищата в Ню Йорк и Хонконг с принадлежности като депозитарни разписки.

Промяната в метода идва поради новите регулации, които китайското държавно управление наложи. Те задължават всяка локална компания, листната на задгранични тържища, да премине куп спомагателни инспекции и условия, което носи обилни загуби за вложителите, закупили акциите на сходни компании. По този метод познатият досега метод на закупуване на скъпи бумаги на компании като AliBaba и Tencent, става неефикасен.

Увеличението в вложенията идва макар смяната в регулациите на куп браншове, измежду които софтуерния, просветителния и гейминга. " Сега ситуацията е обърнато. Акциите, които се оферират в Съединени американски щати, не са толкоз примамливи за вложителите заради смяната в политиката ", съобщи шеф на фонд в световен управител на активи от Хонконг. " Инвеститорите търсят забавни истории в по този начин наречените акции от клас А, които се оферират на тържищата в Шанхай и Шънджън ", прибавя мениджърът. Според него стабилността на китайския юан също " увеличи доверието на хората при закупуването на активи в ренминби ". Закупуването на акции по програмата Share Connect на фондовата борса в Хонконг са минали границата от 50 милиарда $.

За китайските управляващи това е добре пристигнала вест, като повода е намаляващият % на непрофесионални трейдъри, които търгуват на тържищата. Данни на китайската банка China Renaissance демонстрират, че в последното десетилетие техният дял е понижен от 66% до 30%, а този на задграничните вложители се е нараснал с 6%. " Хората одобряват повече сигнали от задгранични вложители ", счита Брус Панг, началник изследване в China Renaissance. Друга причина за покачването в вложенията от интернационалните компании е и желанието на огромни банки като JPMorgan и Goldman Sachs да навлязат на пазара посредством спечелването на лицензи или напълно притежавани дъщерни сдружения. Това оказва помощ за повече и по-качествено изследване на локалните компании, от което следват и по-големи вложения.

Проблемът за интернационалните вложители в обстановката обаче наподобява мъчно решим на този миг. Китайското законодателство не разрешава на локалните компании да имат по-голям дял от 30%. Девет огромни сдружения, които се оферират на борсата в Шанхай, съвсем са стигнали този предел, сочат данни на Financial Times. " Когато локалните вложители схванат, че чужденците купуват дадена акция, те стартират да вършат същото, само че до степен да имат надзор на ръководството ", споделя мениджърът на фонда на Хонконг. " Чужденците постоянно ще закъсняват за празненството в Китай ", прибавя той.

Портфейлните вложения на непознати компании в Китай са нарастнали доста. За финансовата година, която завърши през септември, са били закупени облигации на стойност малко над 610 милиарда $. При акциите обстановката е сходна, като цената им възлиза на 562 милиарда $. И в двата типа активи растежът е към 30%, като общите вложения в тях към този момент са 1.1 трлн. $. Данните са на Financial Times и също по този начин демонстрират промяна в метода на вложения - от ден на ден вложители закупуват благосъстоятелност или дълг непосредствено от китайските фондови тържища. До момента тези интервенции най-често се правиха от тържищата в Ню Йорк и Хонконг с принадлежности като депозитарни разписки.Промяната в метода идва поради новите регулации, които китайското държавно управление наложи. Те задължават всяка локална компания, листната на задгранични тържища, да премине куп спомагателни инспекции и условия, което носи обилни загуби за вложителите, закупили акциите на сходни компании. По този метод познатият досега метод на закупуване на скъпи бумаги на компании като AliBaba и Tencent, става неефикасен.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инвестиции
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР