Поредно твърдение за нередност при избора на новия главен прокурор

...
Поредно твърдение за нередност при избора на новия главен прокурор
Коментари Харесай

Боец отново с обвинение в нередност по избора на Иван Гешев за главен прокурор

Поредно изказване за неправда при избора на новия основен прокурор Иван Гешев насочи гражданско придвижване " Боец ". То е основано на информация, за която от " Боец " споделят, че е получена по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).
В предаването " Честно казано " по телевизия " Евроком ", водено от Люба Кулезич, юрист Камен Добрев, който е част от " Боец ", разгласи, че Софийска градска прокуратура (СГП) е дала данни за професионалната кариера на Иван Гешев, които се разграничават радикално от тези, оповестени на уеб страницата на Висшия правосъден съвет (ВСС) в отчета на Комисията по атестирането и състезанията към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.
Във въпросния отчет написа, че в интервала 2006 – 2016 година, Иван Гешев е внесъл 230 прокурорски акта и по тях са наказани 233 души. Данните са на Софийската районна прокуратура (СРП) и на Софийската градска прокуратура (СГП), защото за посочения интервал Иван Гешев работи в двете институции – до 2009 година в СРП, а по-късно – в СГП.
Камен Добрев обаче твърди, че СГП им е предоставила други данни – по думите му, за интервала 2009 – 2016 година Гешев е внесъл 20 акта в съда и по тях има 27 наказани. Добрев съобщи, че новият основен прокурор работил по 490 преписки, само че след това се поправи, че 490 били досъдебните производства, по които сегашният обвинител номер едно работил в интервала 2009 – 2016 година. В посочения нагоре отчет на Комисията по атестирането и състезанията към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет обаче написа и, че прокурор Гешев е постановил 2969 акта по преписки, а е внесъл в съда 230 прокурорски актове за интервала 2006 – 2016 година.
В своя блог " Боец " разгласява получените документи от СГП, които обаче са доста малък шрифт - ВИЖТЕ сами! Все отново от тези документи се вижда, че става въпрос за предоставяне на частична информация, а първият въпрос по ЗДОИ на " Боец " е по какъв брой производства е бил наблюдаващ прокурор Иван Гешев в интервала 2009 година до сегашния миг. От оповестените документи наподобява (доколкото се чете), че 490 са били досъдебните производства , по които.
Но, от " Боец " слагат въпроса дали няма илюзия в цифри по отношение на професионалната кариера на Иван Гешев, като Камен Добрев изиска от СРП да разкрие статистическите данни за интервала 2006 – 2009 година, с които неправителствената организация не разполага, защото до момента единствено СГП е показала данни. Данните са по ЗДОИ и са предоставени след решение на Административния съд в София, посочи още Добрев.
На 23 януари, от 10:00 часа, пред постройката на Висш съдебен съвет " Боец " прави нов митинг с искане за оставка на Иван Гешев като основен прокурор, както и с искане за оставка на държавното управление на Бойко Борисов. НПО-то беше един от уредниците на митингите през предходната година против кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР