Поредно научно изследване проправя пътя към по-надеждни квантовите изчисления(снимка: CC0

...
Поредно научно изследване проправя пътя към по-надеждни квантовите изчисления(снимка: CC0
Коментари Харесай

Квантов експеримент обещава по-малко грешки в изчисленията


Поредно научно проучване проправя пътя към по-надеждни квантовите калкулации
(снимка: CC0 Public Domain)

Предизвикателство при съ здаването на квантови компютри е по какъв начин да се комбинират доста кубити в една система едновременно. Това може да се реализира с двуизмерни (2D) масиви. Европейски и зследователи за първи път демонстрираха, че в подобен набор от квантови точки спиновете на обособените електрони могат да бъдат следени.

Квантовите компютри се смятат за идната стъпка в развиването на изчисленията. Тези устройства употребяват (квантови битове), с цел да обработват редом потоци от информация. При основаване на такива компютри обаче пораждат разнообразни проблеми. Един от тях е огромният брой неточности в изчисленията, вследствие на външни въздействия.
още по тематиката
Колкото повече кубита има в системата, толкоз по-трудно е да се управляват грешките. Учените непрекъснато търсят способи да усилят броя на квантовите битове, като в същото време понижат неустойчивостта на системата. В нова разработка учени от Университета в Копенхаген са построили двуизмерен масив от кубити, основани на квантови точки, който е задоволително резистентен на неточности, с цел да разреши основаване на мощен квантов процесор.

Квантовите точки са полупроводникови наночастици, в които електроните и дупките са лимитирани в пространството във всичките три измерения. Тези частици са задоволително дребни, с цел да проявят квантови резултати. Намират приложение в, защото са в положение да флуоресцират, когато са изложени на излъчване, както и за основаване на полеви транзистори.

Авторите на проучването, оповестено в, са употребявали набор от квантови точки, основан от компанията за микроелектроника CEA-Leti. Учените са взели един 2D масив и са посочили, че могат да манипулират свойствата на обособени електрони в квантовите точки. Ролята на кубит в тях играе спинът, който може да има две разнообразни положения или да се намира в суперпозиция сред тях.

Изследователите към момента не са пробвали да основат същински квантов процесор, основан на двуизмерния масив. Те са провели опит при неявяване на магнитно поле, само че такива условия не разрешават основаването, да вземем за пример, на двукубитни вентили (гейтове), нужни за пълноценна работа на изчислителното устройство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР