Поредният случай на насилие в специализиран център, в който би

...
Поредният случай на насилие в специализиран център, в който би
Коментари Харесай

Има как да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован

Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който би трябвало да се поставя грижа за деца, накара Actualno.com да потърси ръководителят на РД " Социално подкрепяне " във Враца. Припомняме, че казусът от село Борован попада в границите на Врачанска област.

Мария Търнавска е приключила педагогика и обществена администрация. Тя е в системата на " Социално подкрепяне “ от 2003 година. Била е и старши специалист в дирекция „ Закрила на детето “. От 2016 година тя оглавява Регионалната дирекция „ Социално подкрепяне " във Враца. Потърсихме я за мнение по случаите на принуждение над деца от възпитателката Людмила Петрова, която е и краткотраен шеф на Центъра за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ) в Борован.
Г-жо Търнавска, по какъв начин ще коментирате случаите с принуждение над деца в Борован?
Това е извънредно обезпокоително събитие. Няма по какъв начин да не сме обезпокоени. Не сме го очаквали, защото от наша страна сме правили периодически визити във всички услуги в област Враца. Досега не е постъпвал при нас сигнал за принуждение над деца. Нито от самите деца е подаван сигнал, нито от някой различен от личния състав. Така че сме сюрпризирани неприятно. Смятам, че това е безусловно неприемливо и съм подхванала съответните дейности, които са в моите пълномощия.
Какви са те?
Първото, което следва да се направи при приемане на подобен сигнал, е да се алармира съответният отдел за протекция на детето. Аз съм го направила навреме. Веднага свикахме координационен механизъм за взаимоотношение при сигнал за принуждение над деца. Провела съм срещите с Община Борован и сме набелязали следващи дейности. Посетих още същия ден ЦНСТ в Борован. Видях се с децата, разговарях с тях.
Какво споделят те в този момент?
За страдание този път споделиха, че и различен път е имало сходно жестоко отношение към тях, че редовно се карат, че редовно се разправят. Но сходна информация преди този момент те не са споделяли пред мен, а съм ходила неведнъж в този център и всякога задавам въпроса какво е отношението към тях. И постоянно виждам, когато го задавам, децата да са сами, да няма личен състав към тях. Никога не са ми споделяли, че нещо ги тормози, че има жестоко отношение. И в един миг в този момент, когато тези записи стават очевидни, се схваща, че много постоянно пораждат някакви разногласия, стигащи до физическа разпра както сред самите деца, по този начин и от страна на личния състав.
Вие не ги ли питахте за какво по-рано не са Ви споделили?
Разбира се, че ги попитах. Началникът на отдел " Закрила на детето " също беше там и също се обърна към едно съответно дете с въпроса: " Нима ми нямаш доверие, да не ми го споделиш? ", тъй като те са работили в доста по-пряка връзка и контакт, в сравнение с аз. Те ги посещават много постоянно, съвсем всекидневно и все пак до момента не е казвано, че децата изпитват някакви страхове, или са недоволни от грижата, която им се дава.
Много логичен въпрос: " Нямаш ли ми доверие? ", децата по какъв начин дадоха отговор?
Едното дете сподели, че го е било боязън. Но желая да ви кажа, че от много време там си има някакъв проблем, тъй като едвам в този момент за пръв път и от личния състав разбирам, че самите деца също са посягали на личния състав. И че те също демонстрират експанзия.
Това е обикновено - щом възпитатели демонстрират принуждение, децата да подражават!?
Да, по-скоро това е противоположна реакция на децата, когато върху тях се демонстрира принуждение. Но не мога да слага всички възпитатели под общ знаменател. Напротив, има и такива, за които и сега на визитата ми оня ден, а и през днешния ден също бях там, демонстрираха доста толерантно държание, а и децата се похвалиха от тези възпитатели. Тоест, не всички са идентични. Знаете, има хора с друга ценностна система, с друг характер. И той се демонстрира рано или късно.
Децата удостоверяват ли, че тази възпитателка (бел. ред. - Людмила Петрова), която сега е и краткотрайно изпълняваща длъжността шеф, постоянно ги бие?
Да, децата споделиха, че тъкмо тя постоянно има жестоко отношение към тях. Подчертавам жестоко отношение, не постоянна физическа разпра. Навиквания, обиди и жестоко отношение е имало и различен път.
Само от нея ли се оплакват или и от различен педагог?
От различен педагог не се оплакват. Напротив, похвалиха изключително доста двама възпитатели. Но визираха една леличка от обслужващия личен състав с жестоко държане. Това го споделиха и пред кмета на община Борован. И тя е наясно коя е въпросната леличка.
Кметицата на Борован Десислава Тодорова съобщи пред медии, че не можела да освободи тази възпитателка, тъй като трудовото законодателство ѝ пречи и трябвало да изчака връщането на шефа от болнични. Но подобен човек като нея не би трябвало да остава нито ден повече в системата - да възпитава деца. Вие по какъв начин смятате?
Точно по този начин считам и аз. Това съм го декларирала още в четвъртък, на 8-ми февруари, когато получих този сигнал. Тогава споделих пред кмета на община Борован, че неотложно би трябвало да бъдат отнети пълномощията на въпросния чиновник, който сега извършва длъжността шеф. Веднага да бъде сменен с различен, който да поеме ръководството на услугата (бел. ред. - т.е. различен краткотраен управител). И след това е , това не е в моите пълномощия и пълномощия. .
Юридически ли е казусът сега с отстраняването на въпросната възпитателка?
Щом като шефът е заместван от различен и със заповед ѝ е вменена тази служба, то по дифолт този шеф може да управлява пълноценно дадена институция и обстановка. Аз считам и съм споделила гласно какво би трябвало да се случи - че новият шеф, който ще бъде назначен още веднъж краткотрайно като подобен, той ще има пълномощията да в профил служителя с отговорно държание.
Вие посредством медиите ли научихте за казуса в Борован?
Да, от медиите, за жалост. Защото по този метод един тип се обезсмислят нашите регулярни визити. Те са тъкмо за това - да установим дали има нередности. И в случай че ги установим, ще сезирам съответните органи - инспекторатът към Агенция " Социално подкрепяне " и Държавната организация за протекция на детето, щом касае услуга за деца. Ако съм имала сигнал, навреме да съм подхванала дейности, а инспекторатът още на идващия ден да е отишъл на място да извърши инспекция, както се случи в този момент.
На 8-ми февруари имах сигнал, на 9-ти февруари инспекторатът беше рано сутринта на инспекция. Тоест, в случай че един ден по-рано сме осведомени за принуждение или жестоко отношение, един ден по-рано ще реагираме, с цел да бъде предотвратено. Можем да бъдем сигнализирани от самите деца при визитите ни. Казахме им за следващ път кои са органите за протекция, на кого могат да се обадят, в случай че имат потребност от помощ и поддръжка. Можем да бъдем сигнализирани от личния състав в тези институции и от всички жители, на които стане известно, че някъде са нарушени и погазени правата на децата.
Колко центъра за деца имате на територията на област Враца?
Имаме общо 50 услуги. За деца 5 са в Роман, 3 са в Мездра, 3 имаме във Враца плюс една профилирана институция, 2 в Бърдарски геран, 2 в Борован. 16 са общо за деца.
Сигнали от останалите центрове постъпвали ли са при Вас?
Не, не. Точно това споделям и на конференциите, които ежемесечно организираме. Не е постъпвал сигнал при нас за принуждение над деца, нито пък над възрастни в услугите за пълнолетни лица. Ако постъпи подобен сигнал, шефът на общинската дирекция " Социално подкрепяне " първо мен ще сезира. И по-късно ще сезираме способените органи за цялостна огромна инспекция. Не е имало такива сигнали. За страдание постоянно има и първи път.
Интервю на Анита Чолакова


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона се разболяват от рак  Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон  Иван Димитров, Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право  Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник  Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните две години Интервю Още Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Канадска фигуристка избави корейско куче,...
Канадската фигуристка Меган Дюамел, която в Пьонгчанг се състезава при спортните двойки дружно с Ерик Радфорд, избави корейско куче, кое...
Съвет за електронни медии глобява Българска национална телевизия поради междинния пръст на Ко... Вижте какъв брой коства един олимпийски орден В Хасково се срути ограда на учебно заведение Турция поддържа присъединението на Македо... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 13 февруари
Овен Този вторник е значимо да се пазите. Още от излизането си от вкъщи се пробвайте да се движите безвредно. Избягвайте огромните струпван...
Камера снима злополуката на съветския самоле... Цветанов за третия пол и еднополовите брак... Тръмп съобщи, че Съединени американски щати ще имат напълно нови... Емил Кошлуков се извини за показания среде... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Писмото на НФСБ против Ска Келер стигна и...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е провел диалог с немската евродепутатка Ска Келер и с българските управляващи зар...
Сили на Съединени американски щати избиха стотици съветски наемници... Пентагона: Русия усложнява борбата против И... България и Русия разискаха връзките на М... Путин и Тръмп разискаха Близкия изток по те...  www.expert.bg  Износът на българско вино намалял над 3 пъти за десетилетие Износът на българско вино намалял над 3...  Пеевски не върви на работа, а взима над 3000 лева заплата Пеевски не върви на работа, а взима над 3...  В Благоевград откраднаха 21 машини за криптовалута В Благоевград откраднаха 21 машини за кр...  5,5-инчовите телефони са най-популярни в света 5,5-инчовите телефони са най-популярни в...  www.iwoman.bg  Силните дами постоянно мислят доста Силните дами постоянно мислят доста  Поли Генова стана младоженка (видео) Поли Генова стана младоженка (видео)  5-те най-лоши вида софийски дами 5-те най-лоши вида софийски дами  Мис Плеймейт 2017: Макароните са за простолюдието Мис Плеймейт 2017: Макароните са за прос...  http://www.sportlive.bg  Борусия Дортмунд насочва публична оферта за Батшуай Борусия Дортмунд насочва публична оферт...  Тонев се раздели с Кротоне, какви са разновидностите пред него? Тонев се раздели с Кротоне, какви са вар...  Защо българска роза и молеща се жена надъхват канадска вяра в Пьонгчанг? (ВИДЕО) Защо българска роза и молеща се жена над...  Цинзов и Чучуганов отпаднаха в квалификациите в спринта Цинзов и Чучуганов отпаднаха в квалифика... Интервю Още Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Нови Най-четени Най-коментирани Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Боров... 30 0 Франция ще върне наложителната военна работа... 107 0 Куче-робот отваря порти (ВИДЕО)... 73 0 Откраднаха компютри за " копаене " на биткойни в Благоевград... 144 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР