800 звезди изчезнаха от небето и това породи съмнения и

...
800 звезди изчезнаха от небето и това породи съмнения и
Коментари Харесай

800 звезди изчезнаха от небето

800 звезди изчезнаха от небето и това породи подозрения и терзания измежду учените, тъй като към този момент няма разумно пояснение, въпреки да са изведени няколко теории.

Проблемът е прочут от години, само че напоследък стартира да тревожи освен учените, а и хора, занимаващи се с духовни действия и размишления по въпросите за същността на нещата в света.

Стари

Астрономите взели остарели фотоси от 50-те години на ХХ век, правени преди ерата на спътниците и ракетите, когато небето над Земята било чисто и незамърсено от галактически апарати и отпадък. И ги сравнили с нови фотоси. Така са преброили над 800 звезди, които преди 70 години и по-малко ги е имало снимани, само че към този момент не се намират там. Феноменът обаче продължава и в наши дни, когато най-изненадващо относително неотдавна снимани звезди се губят в дебрите на Космоса и не могат да бъдат открити. Просто в един миг звездата си е там, свети си обикновено и нищо не допуска, че на идната нощ към този момент ще е изчезнала и повече в никакъв случай няма да се появи.

Тези странни неналичия предиздвикали учените да вършат всевъзможни теории, с които да обяснят странностите в звездната карта на Вселената и за какво се появява резултатът, който родните шмекери от дълго време и по различен мотив са дефинирали като " Тука има, тука нема “.

Мистерия

Сред най-интересните теории за изгубването е по какъв начин в галактическото пространство с изключение на мистериозната тъмна материя има и още една, която е по-тайнствена и по-заплашваща съществуването на звездите, само че към този момент не е обяснена. Точно тя взима в жертва слънце след слънце – все звезди в цветущо галактическо здраве.

Друга доктрина, вид на първата, пък твърди, че въпросната тъмна материя, с която съгласно някои е запълнено пространството сред небесните тела и даже тя е основател на всичко съществуващо (Божествената частица), при избрани условия развива вкус за звезди. И тъкмо тя е повода като с магическа пръчка в един момент да отстрани съществуващото небесно тяло.

И двете теории са притеснителни за човечеството, тъй като може да се окаже, че сходна материя или материи са наоколо до нашето Слънце и са подготвени да го изядат с все планетите и другите небесни тела към него.

Нилс Бор

Сега от института към университета в Копенхаген, носещ името на Нилс Бор, издигат още една доктрина, която е задоволително комплицирана и завъртяна и наподобява като съвсем изцяло обясняваща феномена на изчезващите звезди. Та тези астрофизици са изследвали по какъв начин черна дупка съществува със звезда в системата VFTS 243 в Млечния път и нарекли това " цялостен колапс “, тъй като няма никакви външни признаци на усвояване. Пълният колапс съгласно тази догадка се случва, когато звездите се срутен под личната си тежест в последните етапи от живота си. И учените от датския университет стигнали до концепцията, че сходно нещо може да се случи и със свръхмасивна звезда, която без " фанфари и фойерверки “, т.е. без никакви специфични резултати, се трансформира в черна дупка. Звездата изпада в доста бърз колапс и не изхвърля материя, най-малко в познатите на учените разновидности.

Двойната звездна система VFTS 243 има огромна звезда и черна дупка, която е 10 пъти по-голяма от нашето Слънце. Двете – звезда и дупка, обикалят една към друга на всеки 10,4 дни. Ето къде става забавно: когато се пробват да потърсят признаци на детонация на свръхнова (която може да е довела до черната дупка), учените се натъкват на нищо – няма даже намек за това.

Очаква се съгласно сегашните разбирания свръхновата да бъде съпроводена от изхвърляне на барионна маса – нещо като раждащи ритници за нова бъдеща звезда - която форсира орбиталните обекти. Но в тази ситуация не е по този начин. И това кара астрофизиците да изследват концепцията звездата да губи по-голямата част от своята маса-енергия посредством неутрино, може би даже от гравитационни талази, играейки рисковия сюжет на цялостен колапс в черна дупка.

Колапс

" Ако човек стои на едно място на Земята и гледа забележима звезда, преминаваща през цялостен колапс, може тъкмо във въпросния миг да види по какъв начин звездата ненадейно угасва и изчезва от небето. Колапсът е толкоз цялостен, че не се получава детонация, нищо не излиза и човек не би видял ярка свръхнова в нощното небе, каквато се допуска, че би трябвало да се появи при сходен случай “, споделя съавторът на проучването Алехандро Виня-Гомес от института " Нилс Бор “ в Копенхаген.

Ако тази догадка е вярна, това може да е една от аргументите, евентуално даже единствената, за мистериозното изгубване на огромни звезди. Но към този момент си е единствено едно съмнение, което занапред би трябвало да се удостовери.

Прераждане

В Индия обаче има различен тип хора, които се безпокоят от известията за изчезнали звезди. Там, както и на доста други места по света, е публикувано схващането, че звездите съставляват душите на отишлите си от този свят предшественици. За някои това идва като същински недодялан потрес. Защото, в случай че звездите изчезват, това може да значи, че изчезва и душата на предтечата и той не може да се прероди още веднъж. И стартират гадания и спекулации даже за свършека на дните с финалния завършек на света, когато никой от нас няма да се прероди, както гласят публикувани вярвания, предава " Телеграф ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР