Поредните вълни от КОВИД-19 отключиха вълни от други заболявания, които

...
Поредните вълни от КОВИД-19 отключиха вълни от други заболявания, които
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров :Пандемията научи на много неща специалистите във всички области

Поредните талази от КОВИД-19 отключиха талази от други болести, които хората и здравеопазната система се е пробвала да задържи. Когато отмине КОВИД вълната, се оказва, че тази арестувана вълна ни залива. Това сподели кардиологът проф. Иво Петров в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите му пандемията е научила на доста неща експертите във всички области.

По думите му хората, които са носители на сърдечносъдово страдалчество или са предразположени, би трябвало да имат изострено внимание след прекаран КОВИД. „ Когато се задълбочават признаци като повече зной, повече сърцетуптене, повече отмалялост, гръдна болежка е наложително да се извърнат към експерт ", прикани той.

Статистиката демонстрира, че при 12% от асимптомни пациенти, прекарали КОВИД, се отключва миокардит. „ Това рисково бурно инфектиране доста постоянно визира миокарда. При имунизиране също е допустимо, само че процентите са десетократно пъти по-малко ", съобщи проф. Петров.

Според проф. Петров е допустимо посрещането на Великденските празници при неналичието на противоепидемични ограничения да докара до повишение броя на заболелите, само че това надали ще е притеснително.

Профилактиката, ранната и навременната диагноза, ефикасното лекуване и рехабилитация са четири етапи, които би трябвало да залегнат в национална тактика за битка със сърдечносъдовите болести. Той напомни, че половината от българите умират точно от такива болести.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР