Поредни рекорди на цената на тока на Европейската енергийна борса

...
Поредни рекорди на цената на тока на Европейската енергийна борса
Коментари Харесай

Колко струва да направим дома си енергийно независим от цените на тока?

Поредни върхове на цената на тока на Европейската енергийна борса в днешния ден - над 382 евро за мегават час коства силата във Франция. 396 евро в Швейцария, а в България - " единствено " 303 евро за мегават час, при 6 пъти по-ниска цена преди година. Скъп или на ниска цена е зеленият ток на фона на тези цени? Колко коства да създадем дома си енергийно самостоятелен от цените на тока в мрежата?

Чисто нова къща в София има повърхност от 240 квадратни метра и сама създава тока, необходим на семейството. Александър Рангелов е част от екипа, проектирал системата.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Виждаме конфигурирани 8 киловата фотоволтаични панели. Площта, която заемат е към 80 квадрата от този покрив. Няма потребност да се покрива цялата къща с фотоволтаични панели, тъй като 8 киловата сме пресметнали, че могат да обезпечат самостоятелно зареждане на това домакинство. Там в ъгъла се вижда и една дребна вятърна турбина, която при положителни условия, генерира в допълнение 700 вата “, изяснява изпълнителният шеф на компанията, проектирала системата.

Соларните панели и перката са на покрива, а останалата част от системата е в особено помещение, каквато роля би могло да играе и мазето на къщата.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Има токоизправителни модули, и конверторни модули. Те преобразуват силата като една част отива за зареждане на къщата. Друга част отива за зареждане на акумулаторната батерия. Тук съхраняваме всички остатъци, които биват генерирани денем от вятъра и слънцето, с цел да може след залез слънце къщата да може да продължи да бъде самостоятелна посредством потребление на тази сила от батерията “, показва Александър Рангелов.

Средната цена за сходни съоръжения е към 15 000 лв. за 100 квадрата повърхност. Инвестицията за произвеждане на ток на тази 240-квадрата къща стува 45 хиляди лв.. Тя прави къщата 100% самостоятелна единствено когато има задоволително светлина. В останалото време на помощ идва токът от мрежата. През зимата към 60-70% от тока е от слънцето, през лятото домът е 100% самостоятелен.

Снимка: btvnovinite.bg

„ В тази къща междинното натоварване на ел. сила е към 2 киловата приблизително за денонощие като пиково доближава 12 киловата. През лятното, пролетно и есенно време, с хубаво слънце на процедура не се употребява ток от електропреносната мрежа. Обектът е самостоятелен. В дни без слънце и без задоволително слънцестоене, с цел да се зареди батерията, оптимизацията на сметките за ток са към 60-70%. По-важно е средно-годишната генерация на електрическа енергия, която за този обект е 12 мегават часа, което обърнато в пари, прави годишно икономисване на пари за електрическа енергия сред 4000 и 5000 лв.. Общата инвестиция е към 45 000 лв., като възвращаемостта, която се реализира при този обект от електропреносната мрежа е под 10 години, като това се базира на старите цени на електрическата енергия. Вече новите, които са на пазара, вършат възвращаемостта много по-малка, т.е. под 6 години и половина “, счита Александър Рангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

Казано по-просто, в случай че искаш да си самостоятелен и да произвеждаш зелен ток, плащаш силата си за идващите 6 до 10 години в този момент. Проектният живот на системата е 20 години. Но и това не значи изцяло безвъзмезден ток за оставащите 10 до 14 години след изплащането й. Защото батериите са консуматив. Сменят се през 5 до 10 години и за тази къща костват към 15 000 лв..

Снимка: btvnovinite.bg

„ Инвестицията сега в една такава система по предписание в България се изплаща за под 7 години. При сегашните цени на тока за свободен пазар, би се изплатила и за под 5. А действително животът на токът вид система е 25 и нагоре “, отбелязва Мария Янева от Асоциацията за произвеждане, предпазване и търговия с електрическа енергия.

Средната цена на сходни системи за семействата е към 15 000 лв. за 100 квадратни метра.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР