Поредни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на

...
Поредни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на
Коментари Харесай

Участниците в задгранични мисии да ползват социалните кухни, гласят поправки в ЗОВС

Поредни промени в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България оферират от Министерския съвет. Те са в няколко аспекта.

Българските жители, взели участие в задачи и интервенции в чужбина да могат да употребяват обществените кухни към Министерството на защитата и да бъдат подпомагани с парични средства. Това гласят допълненията в член 226ж и член 226з от ЗОВС.

Такива лица са участниците в задачата на Българската войска през 1992-1993 година в Камбоджа, която е задача на Въоръжените сили на Република България под егидата на Организация на обединените нации, според решение на Народното събрание от 15.04.1992 година / Дъждовни води, бр. 34 от 1992 г./ и Постановление № 67 на Министерския съвет от 22.04.1992 г./ДВ, бр. 36 от 1992 г./. Общият брой на военнослужещите, взели участие в задачата на Българската войска в Камбоджа под егидата на Организация на обединените нации през 1992-1993 година, е 1446 души . С допълнението им като правоимащи лица в посочените разпореждания на ЗОВСРБ се вземат решение някои обществени проблеми на тези заслужили български жители , поради тежкото материално състояние на забележителна част от тях.
 Армията търси да наеме 100 матроса
Армията търси да наеме 100 матроса

Кандидатите поставят изпит и по плуване под вода

С промените в член 57, 60а, 60в, 60д и член 83 от ЗОВСРБ ще се сътвори конструкция от въоръжените сили на България, която дава отговор за осъществяване на специфичните интервенции. Тя ще е в сходство с потребностите на обновените проекти на НАТО за групова защита.

Успоредно с това ще се синхронизират подбора, подготовката на персонален състав и формирования, планирането, координирането, обезпечаването на взаимоотношението на специфични интервенции. Това се отнася както за независими интервенции в състава на взаимни сили, по този начин и във взаимоотношение с други държавни структури от националната сигурност на страната.

С измененията в член 188а и член 285а от Закона се уточни кръга от задължените лица - военнослужещи и цивилни чиновници. Те са отвън кръга на хората на висши обществени длъжности по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ). Целта е да се отстранят несъгласията при дублиращи текстове от двата закона.

Една от измененията - в член 224 дава опция, когато не мое да се обезпечи безвъзмездна храна и ободряващи питиета по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата й равноценност . Това ще докара до равнопоставеност сред обособените военнослужещи в другите хипотези и няма да е за сметка на самите военнослужещи при справедлива неспособност да им се обезпечи храна в натура.

С изменението на член 291 ще може някои длъжности за цивилни чиновници да имат оптималната дълготрайност на работната промяна при сумирано пресмятане на работното време да надвишава 12 часа, само че не повече от 24 часа. Продължителността на работната седмица да не надвишава 56 часа, а за служащи и чиновници с понижено работно време - до 1 час над пониженото им работно време. Това ще обезпечи непрекъснатост на работния развой, когато се постанова военни и цивилни чиновници да работят взаимно .

Целта на предлаганата смяна в ЗОВСРБ по повод статута на шеф, е да се обезпечи опция работодателите по смисъла на КТ във въоръжените сили да делегират свои пълномощия на командирите и ръководителите на военни формирования и структури, които не са разпоредители с бюджет. Те са за персоналния състав по трудово правно отношение, които са на тяхно послушание.

С измененията в член 226г се цели разширение кръга на правоимащите , които могат да употребяват лечебните заведения, военните клубове, почивната и спортната база към министерството. С промените член 226з се уголемява опцията за прилагане на детски градини и учебни заведения за военнослужещите и цивилните чиновници. Това визира както обектите в България, по този начин и в чужбина за работещите в интернационалните организации или в други интернационалните начинания на територията на страната и отвън нея.

Промените засягат и Кодекса за обезпечаване . " С преходните и заключителни разпореждания на законопроекта се оферират и промени в Кодекса за застраховането заради съществуване на противоречие сред откритото в Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата (ратифицирано със закон - Дъждовни води, бр. 46 от 2006 година ) (обн., Дъждовни води, бр. 55 от 2006 г.), чл.43 по отношение на член 39, алинея 1 от Закона за п реминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на непознати въоръжени сили с правната уредба по отношение на интервала на наложителната гранична застраховка за коли с непозната регистрация в Кодекса за застраховането ", прецизираха от Министерски съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР