Поредни промени в Закона за банковата несъстоятелност искат депутати начело

...
Поредни промени в Закона за банковата несъстоятелност искат депутати начело
Коментари Харесай

Ще продават на тъмно на активи на КТБ, потвърждават източването на банката с адвокатски хонорари

Поредни промени в Закона за банковата неплатежоспособност желаят депутати отпред с Хамид и Цонев от Движение за права и свободи. Този път синдиците на КТБ ще получат още повече власт да продават активи с директно договаряне, т.е. на мрачно, както и да не заплащат правосъдни такси.
Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Обединени патриоти " внесоха следващи ремонти в Закона за банковата неплатежоспособност. Този път непосредствено се желае смяна, с която синдиците на КТБ ще могат да продават активи на банката на мрачно, с директно договаряне, без първична продажна цена, в случай че не са съумели да ги осребрят три пъти на обществена обмен.

В претекстовете към новите ремонти не се показва, че те са свързани особено с КТБ, само че ясно прозира желанието да се улесни точно придобиването на апетитни активи от банкрутиралата банка посредством непрозрачните условия на директното договаряне.

Вносители на измененията в Народното събрание са депутатите от Движение за права и свободи Йордан Цонев и Хамид Хамид. Този път измежду вносителите не е третият от тройката, която всекидневно предлага ремонти в законите, засягащи КТБ - Делян Пеевски, написа Сега. Сред подкрепилите плана обаче са Данаил Кирилов, началник на правната комисия и народен представител от ГЕРБ и националният представител от " Обединени патриоти " Христиан Митев.

И сега има законова опция, в случай че на търгове с очевидно или скрито наддаване не се яви покупател, да се премине към директно договаряне. Това обаче може да стане след позволение на ръководителя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Новите текстове орязват даже и този чисто научен надзор и дават право на синдиците непосредствено да преминат към директно договаряне.

Предвижда се също по този начин служебно регистриране на кредиторите в листата на признатите от синдика вземания. Това съгласно вносителите ще подсигурява правата на кредиторите при положение на оповестяване на нищожност на направено прихващане.

С други ремонти вносителите оферират да се отстранен държавните такси, които синдиците дължат при водене на делата, най-много при оспорването на цесии. Уточнява се също по този начин, че в случаите, в които по формирани от банката, синдика или фонда каузи съдът е назначил " особени представители ", техните хонорари се дефинират по Закона за правната помощ, където оптималният хонорар е 450 лева С тази корекция депутатите удостоверяват, че банкрутиралата банка се източва в допълнение с високите адвокатски възнаграждения.

В редица изявления се твърди, че банкрутиралата КТБ се източва в допълнение с тлъсти адвокатски възнаграждения на особени представители, които се назначават по решение на Търговската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС). Редица съдии предизвестиха, че присъединяване на представител на КТБ минава по скъпата цена за адвокатските заплащания и може да надвиши 100 000 лева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР